Moderni smartfoni su smart („pametni“) najviše po tome što non-stop vuku podatke s interneta. Čak i ako tijekom mjeseca nijednom ne posjetite internet (svjesno/namjerno), na njegovom kraju će oni  svejedno potrošiti nešto internetskog prometa. Da odmah bude jasno: to ne možete (posve) spriječiti – osim tako da im onemogućite internetsku vezu, ali to ne želimo, jer želimo da budu smart.

Stoga ćemo opisati dva scenarija po kojima ipak možete smanjiti potrošnju podataka putem mobilne veze. Prvi i jednostavniji je primjenjiv u slučaju kada većinu internetskog prometa trošite na web stranice kao što je digialno.hr. Naprosto instalirajte Chrome – najpopularniji web preglednik. (Uštede neće biti ako imate njegovu (pra) staru verziju koja je izašla prije prošle jeseni; stoga preuzmite najnoviju verziju za Android ovdje ili za iOS ovdje.) Otvorite ga, pronađite Postavke i provjerite pod Ušteda podataka je li ta mogućnost uključena.

Na istom mjestu možete uvijek provjeriti koliko ste uštedjeli.

Ako pak internetsku vezu trošite (i) na štošta drugo osim web stranica, u pomoć uskače Opera Max (nažalost, samo na Androidu – iOS verzija nije dostupna). To je aplikacija koju koristi 50 milijuna ljudi da bi uštedjelo internetski mobilni promet. U teoriji, moći će ga prepoloviti; u praksi, uštede su bliže jednoj trećini – što znači da ćete, ako ste ograničeni na 2 GB mjesečno, moći potrošiti 3 GB.

Opera Max je predstavljena pred točno tri godine, na Mobile World Congressu koji se upravo održava u Barceloni, i u međuvremenu se prilično „udebljala“ različitim mogućnostima (ušteda preko Wi-Fi veze, povećana sigurnost i privatnost itd.) no mi ćemo se ovdje koncentrirati samo na one vezane uz temu našeg članka: uštedu podataka preko mobilne veze.

Instalacija je jednostavna jer vas aplikacija korak po korak vodi kroz nju. Nemojte se iznenaditi kad počne „prčkati“ po sustavu, jer da bi optimalno funkcionirala – mora uključiti VPN vezu i kojekakve obavijesti, što morate sami odobriti.

Opera Max radi tako da sav internetski promet preusmjerava VPN-om preko vlastitih servera koji sažimlju podatke (na isti način radi i Chrome, kao i Operini web preglednici za računala i mobitele). Zgodan detalj je da u svakom trenutku možete vidjeti koliko nam je točno podataka uštedjela u pojedinim aplikacijama.

Naravno, kvaka postoji: nakon nekog vremena, Opera Max će vam reći da ste potrošili sav raspoloživi promet. Tada možete kliknuti na veliki plus i pogledati par reklama da vam se doda vrijeme, ili uključiti VIP način rada u kojem se reklame prikazuju za vrijeme punjenja baterije – tako ćete „kupiti“ dodatno vrijeme za uštede.

Bez obzira na sve te gnjavaže s reklamama, Opera Max je i kod nas zaradila veliki plus: cijela aplikacija je na hrvatskom jeziku, jednostavno se koristi (premda zahtjeva neko vrijeme za upoznavanje i „probijanje“ kroz brojne mogućnosti) i – najvažnije – štedi nam novac.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.