Wi-Fi je u današnje vrijeme sveprisutan i lako dostupan, često i besplatno uz drugu uslugu (primjerice, kavu u kafiću, ulaznicu za koncert ili sobu u hotelu). No, kad smo van dometa kućnog ili uredskog bežičnog interneta brzina prijenosa podataka nije uvijek zadovoljavajuća, a kamoli idealna.

Što možete poduzeti kad se nađete na lokaciji koja nudi Wi-Fi puževe brzine? Evo nekoliko savjeta.

Prebacite se na manje zahtjevne aplikacije

Želite li samo na brzinu pogledati što je novo na Facebooku i objaviti selfie sa skijanja ili plaže, ulogirajte se na Facebook Lite. To je verzija aplikacije najveće društvene mreže svijeta namijenjena prvenstveno zemljama u razvoju koje nemaju pristup brzim mrežama poput nas. Nema razloga zašto ju i mi ne bismo koristili ako je veza spora.

Čak i ako koristite laptop možete se ulogirati na mobilne inačice jer ih većina popularnih aplikacija ima (recimo, mobile.twitter.com umjesto twitter.com).

Isključite aplikacije koje se vrte u pozadini

Ako nešto usporava brzinu vašeg surfanja, to su aplikacije koje ne vidite neposredno na djelu, ali koje ipak rade svoje (primjerice, usklađuju podatke ili pribavljaju nove). Isključite ih privremeno dok se ne vratite u zonu bržeg Wi-Fi-ja, pa ih potom ponovno uključite jer je većina njih dugoročno ipak korisna.

Koristite li Android, možete preuzeti aplikaciju Opera Max koji će većinu tog posla obaviti za vas.

Nabavite vanjsku bežičnu karticu

Što ako ćete dulje vrijeme biti daleko od kvalitetnog pristupa bežičnom internetu, a on bi vam ipak mogao zatrebati? Planirajte unaprijed, pa nabavite bežičnu mrežnu karticu kojom ćete lakše hvatati bolji Wi-Fi signal.

Takvo ulaganje naročito bi se moglo isplatiti vlasnicima prijenosnih računala. Bolje (i nešto skuplje) bežične mrežne kartice imaju snažnije odašiljače i kvalitetnije antene s dosegom jačim od onog kojeg može pružiti laptop, što bi vam moglo dati pristup snažnijoj i pouzdanijoj mreži. Obično ih je dovoljno spojiti s laptopom putem USB-a i odabrati mrežu.

Pokušajte uhvatiti signal

Ponekad ćete se naći u situaciji kad će biti dovoljno malo istražiti lokaciju na kojoj se nalazite kako bi se dokopali boljeg Wi-Fi signala.

Recimo, ako nije dovoljno dobar u vašoj hotelskoj sobi ili apartmanu, probajte se odmaknuti od fiksne telefonske linije i drugih uređaja koji potencijalno mogu ometati signal poput mikrovalne pećnice. Možda nećete moći surfati brzo dok ste u krevetu, ali hoćete dok ste za stolom ili na balkonu. Ovaj trik neće uvijek upaliti, no vrijedi bar pokušati.

Smanjite broj otvorenih tabova u web pregledniku

Svaki otvoreni tab dodatno opterećuje internetsku vezu. Stoga ih ograničite na minimum kad je ona spora i slaba.

Radite offline

Obavite sav posao koji možete na alatima koji su vam dostupni i bez povezivanja s internetom, poput Worda ili Notepada, odnosno aplikacija za vođenje bilješki na mobitelima, pa kopirajte tekst dok se stranica za e-poštu učitava.

Pojedine popularne aplikacije – poput Gmaila, Microsoftovog Outlooka i Mac Maila – također omogućavaju pripremu e-pošte dok niste spojeni na internet. Postoje i aplikacije koje omogućuju pohranjivanje sadržaja na mobitel za kasnije pregledavanje, poput recimo Pocketa.

Spojite se žicom

Ima li vaš laptop mrežni (Ethernet) ulaz? Postoji li u vašoj hotelskoj sobi Ethernet priključak? Ako je odgovor na oba pitanja potvrdan, pokušajte posuditi kabel i spojiti se. Putujete li često, nije loše nabaviti takav kabel i imati ga pri ruci.

Što ako vaš laptop nema mrežni ulaz? Postoje USB mrežni adapteri koji mogu riješiti taj problem, a koji su dostupni u trgovinama računalnom opremom.

Uključite laptop u struju

Još jedno jednostavno rješenje koje bi ponekad moglo pomoći. Naime, većina računala smanjit će ponešto snagu bežičnih mrežnih kartica dok su na bateriji, što će vam dati dulju autonomiju u radu ali i smanjiti kvalitetu signala. Uštekate li laptop u struju, to više neće biti problem.

Koristite više mreža odjednom

Postoje aplikacije kao što je Speedify, koje će vam omogućiti korištenje više internetskih veza odjednom, bez obzira jesu li žične, bežične, mobilne… S već spomenutom vanjskom bežičnom karticom moguće je koristiti i dvije Wi-Fi mreže odjednom. Speedify je dostupan za Mac, Windows, Android i iOS. Probno razdoblje je besplatno.

Prebacite se na štedljivije web preglednike

Web preglednici poput Chromea ili Opere imaju ugrađene sustave koji sažimaju tekst i slike prije no što ih šalju na vaš uređaj, zbog čega traže znatno manji opseg prijenosa podataka i omogućavaju brže učitavanje web stranica.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.