Iako je internet danas posvuda dostupan, postoje još mnoga mjesta koja nisu pokrivena. Posebice se to odnosi na ruralna područja. Facebook i Google rade na globalnim rješenjima gdje bi dronovima ili balonima omogućavali i najudaljenijim područjima pristup bežičnim mrežama. Sličan plan ima i britanski telekom EE. Ova je tvrtka (u vlasništvu Britanskog telekoma) objavila plan za korištenje flote dronova i minijaturnih cepelina koje bi širile signal za 4G mreže u ruralnim dijelovima Velike Britanije. Isto rješenje također bi koristili kako bi doskočili situacijama kada su mreže zagušene na nogometnim utakmicama ili drugim događajima na kojima je puno građana.

EE planira ovu tehnologiju primijeniti tijekom ove godine. Ideja je koristiti te letjelice za nošenje baznih stanica i antena. Letjele bi na visini od oko 50-tak metara, a domet im je otprilike 4 kilometra. Dronovi su samo kratkotrajna rješenja, a mogle bi snabdijevati signal mreži na prostoru radijusa 2 kilometra u trajanju od nekoliko sati.

„Ova tehnologija mogla bi donijeti revoluciju u način kako se ljudi povezuju. Razvijamo koncept ‘pokrivenosti na zahtjev’. Zamislite kad bi organizator nekog događaja mogao naručiti privremenu pokrivenost internetom na nekom udaljenom području. Ili, recimo, penjači na stijene bi mogli naručiti prijenos njihovog uspona“, vizionarski previđa glavni direktor tvrtke EE Marc Allera.

Ova projekt je i dobar PR za EE, koji se brine za britansku mrežu za izvanredne situacije Emergency Services Network (ESN). No, na tom projektu EE ne namjerava koristiti dronove, nego flotu od 32 “brza reakcijska vozila” – Mitsubishi kamione s postavljenim 3,5-metarskim baznim stanicama. U slučajnu izvanredne situacije ovi će kamioni biti poslani kako bi osigurali da policija, vatrogasci i hitna pomoć nikad ne izgube signal.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.