Iako glasine o pokretanju ovoga servisa kruže već dulje vrijeme, konačna službena objava stigla je u utorak: YouTube pokreće svoj servis za prijenos, odnosno streaming TV programa. Osnovna ideja je omogućiti korisniku da prati niz programa uživo, te po želji pregledava sav sadržaj koji je propustio. Cijena servisa bit će 35 dolara mjesečno, što otprilike znači da po cjenovnom rangu Googleov YouTube TV planira konkurirati servisima poput Hulua.

Fleksibilnost je ovdje, očigledno, ključna riječ na koju se kompanija najviše oslanja, a dodatni argument leži u podršci poznatih TV mreža. Fox, NBC, ESPN i ABC samo su neke od TV kuća koje se nalaze u osnovnoj ponudi YouTube TV-a koja će se s vremenom, nadamo se, povećati. Zgodan bonus? Sve lokalne podružnice velikih kanala bit će podržane, što u principu znači da će gledatelji moći gledati i ‘premotavati’ lokalne vijesti i lokalni sadržaj nezavisno o tome gdje živjeli.

Koliko god dobra ponuda programa bila, velik broj poznatih i dalje nedostaje. Programa poput Viacoma, Discoveryja, AMC-a i Turnera nema, što zapravo stvara mali problem ako se ponuda, kao što smo natuknuli, ne proširi. Trenutno, konkretno, Sonyjev PlayStation Vue ima prednost – za 35 dolara mjesečno gledatelji mogu pratiti CNN, TBX, TNT, AMC i niz drugih kanala koje na YouTube TV-u ne možemo pronaći.

YouTube TV, u drugu ruku, nudi neograničeni prostor za snimanje programa, što znači da će korisnici moći spremiti cijelu seriju za gledanje vikendom, a servis vam neće prigovoriti niti jednom. Google je najavio i povezivost sa glasom aktiviranim asistentom Google Home, što otprilike znači da će korisnici Chromecasta (Googleova uređaja za prijenos uživo putem interneta) glasovnom naredbom moći pokrenuti seriju kad god požele…i sve će ‘jednostavno funkcionirati’.

YouTube TV će također imati vlastitu aplikaciju koja će streamanje programa omogućiti većem broju koristnika odjednom. Loša vijest za ovdašnje obožavatelje internet televizije je što Google YouTube TV ne planira pokretati izvan SAD-a. Iza ove odluke vjerojatno se nalazi niz zakona o emitiranju, kao i prilično opravdani oprez.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.