Pokrenuli ste web stranice i sada vas zanima tko ih posjećuje? Naravno da vas zanima. I nas je zanimalo, pa smo stoga odmah po pokretanju digitalno.hr otvorili račun na usluzi Google Analytics kako bi doznali otkuda nam dolaze posjetitelji, s koje lokacije, u koje doba dana, koliko ih je…

Međutim, od odgovora na ovo prvo pitanje – otkuda nam dolaze posjetitelji – možete dobiti samo najopćenitiju konturu: iz koje države/županije/grada dolaze. Naravno da ne tražimo točan podatak o imenu i prezimenu, adresi ili bilo kojem privatnom podatku osobe koje nas je posjetila – to bi bilo vrlo grubo narušavanje vaše privatnosti, dragi čitatelji – ali sve nas zanima koje tvrtke posjećuju vašu web stranicu, što traže na vašoj web stranici, iz kojih izvora dolaze, te vidite li potencijal za suradnju s tvrtkama koje su bile na vašoj web stranici?

Google to zna zato što tvrtke i institucije imaju svoju vlastitu, fiksnu adresu (za razliku od privatnih osoba, koji internetu pristupaju preko internetskih ili mobilnih operatera, i pritom dobivaju privremenu IP adresu koja se svakih 24 sata resetira). Naravno, ni Google ne zna koja je osoba unutar te tvrtke/organizacije pristupila našoj web stranici, niti s kojeg računala. Tako privatnost ipak nije narušena na razini pojedinca.

Riportus je naziv softvera/usluge koja koristi gore opisanu mogućnost da nas upozna s time tko posjećuje naše web stranice (preciznije: iz koje organizacije nas posjećuju). Djelo je domaćih programera, ali od prvog dana je dostupna i na engleskom, a u planu je prijevod aplikacije i na njemački i španjolski – očito su i njeni tvorci svjesni kako bi Riportus mogao postati hit i na svjetskom tržištu.

Zasada, usluga je besplatna kroz mjesec dana i za ograničeni broj pregleda, tako da ju slobodno možete isprobati. Cijeli postupak registracije traje par minuta, zajedno s provjerom vaše e-mail adrese i povezivanjem s vašim računom na Google Analyticsu.

riportus

Sučelje je jednostavno i razumljivo: gore lijevo odaberete za koji period želite pogledati rezultate, i za koji web site (ako ih imate više). Kad kliknete na naziv posjetitelja, možete vidjeti cijeli niz detalja: koliko je bilo posjeta, koliko su vremena proveli na kojim stranicama, odakle su došli (direktno, preko oglasa, s Facebooka ili neke druge društvene mreže ili web stranice…)

S desne strane su filtri: možete odabrati da vam se prikažu samo Favoriti – posjetitelji za koje ste označili da su vam od posebnog interesa. Posjetitelje možete filtrirati po cijelom nizu kriterija: jesu li kod vas prvi put ili se vraćaju, iz koje su tvrtke/domene/države, otkud su došli, što su posjetili (koju od vaših stranica), koliko se zadržavaju, koliko puta dolaze…

Riportus vam sve te podatke može slati i e-mailom, tempom kojeg sami odaberete.

Potencijal Riportusa je višestruk. Njime možete steći dragocjeni uvid u vašu publiku, vidjeti što ju zanima i što prati. Možete čak i doznati koliko konkurencija baca oko na vas…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.