Avenio Gepard je moćno i agresivno konstruiran PC napravljen za igranje računalnih igara koji potencijalnim vlasnicima planira zajamčiti maratonsko uživanje u gejmanju bez zastajkivanja i bojazni da će za godinu dana morati kupovati nešto novo.

Riječ je, naime, o vrlo šminkerski složenoj PC konfiguraciji koja uz najnovije komponente ima i nekoliko zanimljivih i učinkovitih tehnoloških rješenja, kao i par detalja koji mi kao gejmeru hrvatskog podrijetla griju srce nacionalnim ponosom. Naime, Gepard je računalo koje dolazi iz hrvatske tvrtke i kao takvo podržava hrvatske developere. Uz njega dolazi velik broj igara domaće proizvodnje, kao i mandatorni stranac u obliku Battlefielda 1, mega-popularne pucačine iz prvoga lica zbog koje su mnogi odlučili nadograditi svoj PC. Tako uz Gepard dolaze Serious Sam 3, The Talos Principle, Gas Guzzlers Extreme i Starpoint Gemini Warlords. Ako vam ni to nije dosta, tu je i komplimentarni USB štapić od 8 GB kao i majica kratkih rukava s logotipom Gepard – ponosni orden časti koji će svim promatračima jasno dati do znanja da pod stolom imate PC vrijedan 20 tisuća kuna. Tako je – Gepard nije jeftin.

Uzmemo li u obzir komponente koje se nalaze u računalu, čini se da je cijena dijelom opravdana. Geparda pokreće Intelov procesor Core i7 brzine 4 GHz do 4,2 GHz, za grafiku je zadužena Nvidia GTX 1070 s osam gigabajta memorije, a za pohranu koristi superbrzi Samsungov SSD disk kapaciteta 500 GB. Konačno, tu je i 16 GB Savage DDR4 memorije iz Kingstona koja je više nego dovoljna za maksimalne detalje u više-manje svim igrama današnjice.

Kombiniramo li ovo s apsolutno preludim kućištem Gepard Panzer koje pored prozorčića u ‘utrobu’ računala ima vješalicu za slušalice, priključke za sve živo i neživo na prednjem i stražnjem dijelu, kao i dovoljan broj ventilatora za apsolutno najoptimalniji rad ikad, imamo impresivni stroj. Tišini računala doprinosi i vodeno hlađenje procesora koje na sebi ponosno nosi crveni LED logo Geparda, što je, priznajem – zbilja sjajan ‘touch’. Ono što, u drugu ruku ne pomaže tihom radu mrežasta je konstrukcija gornjeg dijela kućišta kao i par dodatnih ventilatora koji služe za odvođenje toploga zraka. Oni u kombinaciji s već prisutnim ventilatorom na grafičkoj kartici stvaraju toliko milozvuka da imate osjećaj kao da ste upravo ušetali u industrijski pogon, a ne u radnu sobu.

Što se same stabilnosti sustava tiče, ona je besprijekorna. Kombinacija pouzdanih komponenti polučila je svoje, čemu dijelom i svjedoči samouvjerena deklaracija kojom proizvođač svim kupcima nudi 5 godina jamstva i 48 sati roka za rješavanje reklamacija nakon primanja računala na servis. Je li ovo u kombinaciji s nekoliko hrvatskih igara, Battlefieldom 1, USB stickom te opakom majicom kratkih rukava dovoljno da čudesno izvuče 20 tisuća kuna iz vašeg džepa? Iskreno – čisto sumnjam.

Valja napomenuti da je ova konfiguracija iz Avenija podesiva prema korisnikovim željama, što znači da cijena računala može ići prema gore ili dolje zavisno o tome kakve komponente vi birate. Svejedno, konačna cijena računala i dalje nije za one slabijih živaca.

Jedan vrlo bolni argument koji me, među ostalima, ponukao na ovaj zaključak je činjenica da, u slučaju da slažete nov PC, Gepard nije jedina stvar koju trebate kupovati. Za početak, morat ćete nabaviti monitor vrijedan ovakve konfiguracije, koji će vas doći dodatnih pet tisuća kuna. Potom ćete se uputiti odjelu za periferije gdje vas čeka jedna solidna mehanička tipkovnica koju, budimo iskreni, jednostavno morate imati i koja će vas usrećiti za još tisuću kuna. Za kraj, tu je miš koji će vas izaći oko šesto kuna te – zvučnici vrijedni oko tisuću kuna ili (uzmemo li u obzir buku koju računalo proizvodi) slušalice do okvirnih 1200 kuna.

Drugim riječima, slaganje računala uz kojeg ćete kupiti Geparda vrlo lako može dosegnuti i do više od trideset tisuća kuna, što u principu znači da ovaj kvalitetni ali neoprostivo skup PC publiku može tražiti među entuzijastima koji, budimo realni, raspolažu zabrinjavajuće velikom količinom novca.


+

  • izvrsne komponente
  • performanse
  • agresivni izgled
  • igre, majica i USB

  • cijena
  • buka
  • uz kupnju ovog računala morat ćete uložiti i u periferije

i7 6700K

4 / 4,2 GHz

16 GB

500 GB SSD

GTX 1070

8 GB

20.000 kuna

Avenio

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.