Tehnologija Contactless Vital Sensing i njen prateći softver mogu vam izmjeriti puls bez korištenja posebne opreme za kameru. Čine to prateći odraz svjetla s kože. Krv upija svjetlo, zbog čega koža postaje manje refleksivnom dok njome kola više krvi.

Tijekom nedavne demonstracije na sajmu Wonder Japan Solutions tehnologija je isprobana na licu osobe koja je u njoj sudjelovala. No, kako je potreban tek djelić kože poslužit će bilo koji dio tijela. Radit će na gotovo bilo kojoj kameri, uključujući i web kamere. Navodno je dovoljno precizna za korištenje u medicinske svrhe.

U Panasonicu se nadaju kako će tehnologija krenuti u prodaju tijekom iduće godine, pa ćemo uskoro možda bolje znati koliki je bio puls Davora Šukera prije onog legendarnog penala na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj od njega samog.

Osim što bi pratila sportaše, ova bi tehnologija mogla biti korištena i za praćenje razine stresa uredskih zaposlenika, ali i kao detektor laži, alat za prevenciju prometnih nesreća prouzročenih umorom…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.