Canon 80D je nasljednik modela 70D, namijenjen naprednim fotografima koji žele sve napredne opcije snimanja, u malenom, zgodnom i ne preskupom paketu. U unutrašnjosti se krije novi senzor od 24 megapiksela, te novi Digic 6 procesor – kombinacija koja omogućava raspon ISO osjetljivosti od 100-16.000 (jednu blendu više od prethodnika).

Maksimalna brzina okidanja je ostala nepromijenjena, 7 fps, ali je povećan međuspremnik koji sad omogućava snimanje 110 JPEG ili 25 RAW snimaka bez prekida. Moderni SLR aparati imaju dva sustava autofokusa: konvencionalni za snimanje fotografija i autofokus za LiveView fotografije i video. Kod novog Canona oba ova su sustava značajno unaprjeđena – sustav fazne detekcije (konvencionalni) sada nudi 45 točaka autofokusa (70D je imao 19), a za praćenje pokretnog subjekta koristi i informacije sa senzora za mjerenje svjetla. Zato je praćenje pokretnih subjekata vidljivo poboljšano, što će se posebno svidjeti fotografima sporta i divljih životinja.

LiveView snimanje i video koriste tehnologiju Dual Pixel CMOS AF sličnu onoj u prethodnom modelu – koristi se fazna detekcija autofokusa, ali direktno na slikovnom senzoru. Nova verzija radi brže i preciznije od prethodne (u modelu 70D), a moguće je i prilagođavati brzinu reakcije sustava autofokusa, što je posebno dobro prilikom snimanja videa.

Dobar dio funkcija Canona 80D možete kontrolirati preko ekrana osjetljivog na dodir, što može ubrzati snimanje. To posebno vrijedi za Quick Menu, koji je i inače vrlo koristan i omogućava brzo mijenjanje najčešće korištenih postavki.

Canon 80D

Senzor od 24 MP znači da novi 80D snima približno 25% više piksela od prethodnika, pa ne čudi vidljivo veća detaljnost snimljenih fotografija. Snimanje pri višoj ISO osjetljivosti ne dovodi do značajne razine digitalnog šuma, pa su fotografije snimljene i pri ISO 6400 vrlo upotrebljive. Za najbolji rezultat ipak je preporučljivo ostati u granicama ISO 3200, ukoliko je moguće. Dual Pixel CMOS AF sustav radi još bolje nego kod prethodnog modela, što će svakako oduševiti sve one koji snimaju video ili često koriste LiveView – u ovom pogledu Canon je sigurno veliki korak ispred konkurencije.

Snimljene fotografije su očekivano oštre i detaljne, a sustavi automatskog balansa bijele boje i mjerenja svjetla rade očekivano pouzdano. Okretni LCD ekran je odlična pomoć pri kadriranju pod neobičnim kutovima, a ekran osjetljiv na dodir je nezamjenjiv jednom kad se na njega naviknete.

Opći dojam

Canon je s modelom 80D ponovo napravio dobar posao – ako razmišljate o nadogradnji s lošije modela ili prethodnog modela 70D, imate jako puno razloga za kupnju! Solidna izrada, pametno raspoređene kontrole, dobra ergonomija i kompletan set svih naprednih funkcija koje lako možete prilagoditi svom stilu rada i snimanja. A najvažnije od svega, izvrsne i detaljne fotografije, te odlične video snimke, vjerojatno najbolje u klasi.

Canon 80D

+

  • 24 megapiksela
  • Umjeren šum pri višem ISO-u
  • Detaljne i jasne fotografije
  • Izvrsno izoštravanje videa
  • Ekran osjetljiv na dodir

  • Ne snima 4K video
  • Skuplji od direktne konkurencije

24 MP

1080/60p

3″

zakretni

650 g

79 mm

8.389 kuna

Anigota

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.