WikiLeaks je u utorak pokrenuo objavljivanje dosad najveće tranše povjerljivih dokumenata CIA-e. U prvom valu je objavljeno 8.761 dokumenata koji, pod šifrom Vault 7, donose detalje o tome kako američka tajna služba prisluškuje građane (dakako, izostavljene su „tehničke upute“ koje opisuju kako se koriste sigurnosni propusti – kako ne bi još netko ponovio isti postupak).

Među njima su i dokumenti o operaciji Weeping Angel kojom je CIA, u suradnji s britanskim MI5, razvila programski kod koji bi se umetnuo Samsungove Smart TV-e starije generacije (o kojima se točno modelima radi – možete pročitati ovdje, ako nemate strpljenja proučiti dokumente na WikiLeaksu). Nakon toga, tajni agenti bi mogli daljinski uključiti ‘fake-off’ način rada u kojim TV izgleda kao da je isključen ali zapravo radi kao prisluškivač i prenosi razgovore iz sobe u kojoj se nalazi.

Dobra vijest je da postoje dokazi kako je na taj način iskorištena samo stara serija Samsungovih TV-a, F8000 iz 2013. godine; čini se da je rupa koja ih je omogućila u kasnijim modelima zakrpana. Loša vijest je da WikiLeaks nije još gotov s objavljivanjem „curenja“, tako da je lako moguće da još neki Smart TV – ne samo Samsungov – iskorišten za prisluškivanje.

Među WikiLeaksovim dokumentima je i serija koja opisuje napore CIA-inih inžinjera da se uvuku u sustave za navigaciju automobila i kamiona.

Naravno, tu je i golema količina špijunskog i zloćudnog softvera za računala – ponajviše Windowse, ali isto tako i Mac OS X, Linux, Solaris… CIA-in arsenal se, osim u sjedištu „tvrtke“ u Langleyju, uvelike producira i u konzulatu u Frankfurtu, a pomažu i sestrinske organizacije GCHQ, NSA, FBI.

U odnosu na informacije koje bi ranije iscurile iz američkih tajnih službi, nova tranša pokazuje kako je CIA sve jače fokusirana na smartfone. Dokumenti na WikiLeaksu u detalje opisuju mnoštvo načina na koje su iskorištene „rupe“ u iOS-u – za koje Apple tvrdi da su većinom uklonjene u novim verzijama – ali još više zabrinjavaju one u Androidu, o kojima se Google ne izjašnjava. Zahvaljujući „rupama“ u Googleovom operacijskom sustavu, moguće je čak i zaobići enkripciju koju osiguravaju sigurne chat aplikacije kao što su Telegram, Signal i WhatsApp.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.