Nastojeći zaustaviti zlostavljanje i nasilna prepucavanja u komentarima ispod članaka koje objavljuju, norveški web site za vijesti NKRbeta posegnuo je za nesvakidašnjim rješenjem. Prije no što mogu objaviti komentar, čitatelji moraju odgovoriti na više pitanja s ponuđenim odgovorima.

U ovim mini-kvizovima nisu bilo kakva pitanja, već se njima ciljano nastoji provjeriti je li čitatelj doista pročitao tekst o kojem se želi očitovati, ali i pružiti petnaest sekundi usijanim glavama da se prije objave komentara ipak malo ohlade. U NKRbeti se nadaju kako će to dovesti do kvalitetnijeg dijaloga online.

Brojni web siteovi, pogotovo oni koji objavljuju vijesti, već godinama muku muče s komentarima. Neki su ih potpuno zabranili, neki ih gase za članke o iznimno prijepornim temama, a neki i dalje koriste ljude kao administratore. Ni jedno od tih rješenja nije se pokazalo naročito zadovoljavajućim dosad.

Google je nedavno objavio kako je razvio umjetnu inteligenciju koja može pomoći u moderiranju komentara online prepoznavanjem ključnih riječi i izraza korištenim pri vrijeđanju i zlostavljanju. No, zasad ju je lako prevariti promjenom načina pisanja riječi.

Kvizovi za NKRbeti zasad su u eksperimentalnoj fazi, prisutni tek na šačici članaka, s pitanjima koja se nasumično mijenjaju za različite korisnike. No, tematski su vezani uz članke uz koje se pojavljuju. Recimo, želi li komentirati članak o alatu korištenom za uhođenje na Facebooku – čitatelj mora točno odgovoriti na pitanja tko ga je razvio i kad.

Pitanja za kvizove pišu novinari i nisu jako teška. Moguće ih je zaobići instalacijom računalnog koda u web preglednik, što ekipu u NKRbeti ne brine naročito jer ne vjeruju kako je većina komentatora dovoljno tehnički upućena i vješta za taj zahvat.

Softverski modul za kvizove NKRbete dostupan je na GitHubu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.