Gledanje u smartfon jedna je od pošasti modernog doba – i to ne samo zbog opasnosti za vid koju uzrokuje sitan tekst. Veću prijetnju zdravlju predstavlja položaj kičme.

Kako bi popravili vaše loše držanje uzrokovano korištenjem smartfona, tu je, ironično, aplikacija za smartfon koja vam pri tome pomaže. Riječ je o aplikaciji relativno jednostavnog naziva Posture koji radi jednu bitnu stvar – podsjeća vas da ispravite leđa. Zvuči banalno? Čekajte samo dok ju pokrenete.

Posture

Podsjetnik na držanje

Osnovna ideja ove aplikacije za Android je podsjetiti korisnika da svoj smartfon drži pod pravilnim kutom. Gledanjem prema dolje, naime, mi opterećujemo vrat i ramena, a Posture nas podsjeća da telefon pri korištenju držimo u razini očiju. Poanta je, ukratko, naučiti korisnika da opterećuje ruku, a ne vrat.

Posture vam omogućuje da sami odredite koliko često želite da vas podsjeća na pravilno držanje pomoću jednostavnog izbornika. Aplikacija se pojavljuje kao lebdeća ikona na vašem Androidu, što je samo po sebi ponekad dovoljno da počnete razmišljati o položaju leđa. Naravno, izgled podsjetnika, kao i mjesto gdje se pojavljuje lako je odrediti pomoću izbornika.

Za kraj, tu je nezaobilazna statistika uz koju ćete ponosno provjeravati koliko ste puta ovog tjedna ispravili držanje, kao i postotak vremena provedenog uz smartfon držeći tijelo u zdravom i prije svega poželjnom položaju.

posture

U praksi, Posture funkcionira kao pasivno agresivni podsjetnik o nezdravom načinu življenja koji, ako volite takve stvari, s vremena na vrijeme podsjeća na vaše greške pri držanju. Iako su namjere autora očigledno bile blagonaklone, bez problema se možemo sjetiti barem pet ljudi koji bi nakon nekoliko podsjetnika aplikaciju elegantno izbrisali. Drugim riječima, imate dovoljno samokontrole i usred dana jednostavno ponekad zaboravite ispravno držati leđa, ova će vam aplikacija sigurno dobro doći.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.