Glatko povezivanje osobnog računala s pametnim telefonom danas nije komplicirano kao što je bilo prije koju godinu. Postoji više aplikacija i servisa pomoću kojih možete primati obavijesti na oba uređaja, odgovarati na poruke i sinkronizirati podatke. Evo nekoliko njih.

Pushbullet

Pushbullet je dostupan kao dodatak (ekstenzija) za web preglednike Chrome, Firefox i Operu te kao aplikacija u Googleovoj trgovini Play. Dodaci za preglednike nude pristup većini značajki koje Pushbullet može ponuditi, ali ako želite pristupati datotekama na računalu izdaleka putem mobitela, morat ćete instalirati poseban program za operacijski sustav Windows.

Kako bi veza između mobitela s Androidom i računala s Windowsima funkcionirala, trebate uključiti Remote Files access i u programu za Windows i u aplikaciji za Android. Za oba operacijska sustava trebate otvoriti Settings kako bi došli do te značajke i aktivirali ju.

Aplikacija koja je u početku slala poveznice, datoteke i dokumente s uređaja na uređaj u međuvremenu je stasala u robusnu platformu za razmjenu poruka.

Osim što će prikazati poruke s vašeg mobitela na vašem osobnom računalu, omogućit će vam pregled i slanje SMS-ova s računala. Uz to, moći ćete slati datoteke i poveznice. Trebate samo dodati adresu e-pošte kojom se primatelj registrirao na servis i moći ćete dijeliti poruke, poveznice i datoteke.

Postoji i značajka Channels pomoću koje možete pratiti obavijesti po kategorijama kao što su vijesti, sport, igre, zabava i tehnologija.

Dostupna je u dva izdanja. Besplatno izdanje nudi pristup većini značajki, omogućuje slanje datoteka veličine do 25 MB i pohranjivanje do dva GB podataka te poslati do 100 SMS-ova mjesečno.

Platite li 4,99 dolara mjesečno (39,99 dolara godišnje), na raspolaganju ćete imati sve značajke za sve svoje uređaje, mogućnost prebacivanja datoteka veličine do jedan GB, 100 GB prostora za pohranu i neograničen broj SMS-ova.

Join

Vrlo sličan Pushbulletu, Join također nudi zrcaljenje obavijesti, mogućnost odgovaranja na njih s računala, slanje i primanje SMS-ova, dijeljenje poveznica, datoteka i dokumenata. Lako se povezuje s Google Assistantom i Taskerom.

No, uz to je na raspolaganju enkripcija sadržaja koje šaljete i primate, kao i mogućnost pronalaženja uređaja na daljinu tako što ćete aktivirati zvono. Dostupan je kao dodatak za Chrome, poseban program za Windows 10 i aplikacija za Android.

Kako bi dobili pristup svim značajkama dovoljno je jednom platiti 4,99 dolara, a imate i 30 dana za besplatno isprobavanje.

Syncthing

Kao i ShareIt kojeg nudi Lenovo, ova aplikacija omogućava prijenos podataka s uređaja na uređaj. Ali, tu sličnost prestaje. Syncthing je decentralizirana usluga za dijeljenje sadržaja koja se oslanja na softver otvorenog koda i enkripciju kako bi zaštitila vaše podatke.

S njom ćete, u stvari, postaviti poslužitelj (server) i koristiti ga za povezivanje s drugim uređajima. Besplatna je, a ne morate niti napraviti korisnički račun. Dovoljno je unijeti ID uređaja s kojim se želite povezati.

Usluge u računalnom oblaku

Ove su usluge u pravilu centralizirana digitalna spremišta podataka. Ima ih puno, a među najpoznatijima su Dropbox, Google Drive, Box, OneDrive… Svaka nudi dio mogućnosti i značajki besplatno, što možete proširiti ako ste spremni platiti mjesečnu ili godišnju naknadu. Sve dolaze s programima za Windows i Mac računala, kao i izdanjima za Android i iOS.

Besplatni Dropbox tako dolazi s dva GB prostora za pohranu, dok ćete na Dropbox Pro moći prebaciti do jednog terabajta za 9,99 dolara mjesečno, odnosno 99,99 dolara godišnje.

Na Google Driveu možete raspolagati s 15 GB besplatnog prostora. Dodatnih 100 GB koštat će vas 1,99 dolara mjesečno ili 19,99 dolara godišnje. Nije dovoljno? Terabajt prostora za pohranu dostupan je za 9,99 dolara mjesečno, odnosno 99,99 dolara godišnje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.