Mladi Britanac Joshua Browder (20) razvio je softver koji pomaže izbjeglicama kako bi se lakše informirali o pravnim pitanjima i mogućem dobivanju azila u nekoj zapadnoj zemlji. DoNotPay je automatski chat koji korisnika preko Facebookovog Messengera savjetuje o nizu pravnih situacija i pitanja s kojima se može suočiti tijekom komunikacije s vlastima na izbjegličkim rutama.

Ovaj chatbot je Browder prvotno razvio kao pomoć za brzo snalaženje pred policijom i izvlačenje od sitnih prometnih prekršaja. Softver je prozvao „prvim robotom-odvjetnikom na svijetu“.

Aplikacija je prvotno puštena na tržište u ožujku 2016. godine, a Browder tvrdi da ju je iskoristilo više stotina tisuća ljudi kako bi se žalilo na parkirne kazne.

Uostalom, upravo mu je i njegovo iskustvo s prometnom policijom poslužilo kao inspiracija da stvori chatbot za pomoć.

„Kada sam s 18 godina počeo voziti, počeo sam dobivati puno kazni za nepropisno parkiranje. Iz štosa sam kreirao aplikaciju koja će mi pomoći u žalbama, a nisam ni pomišljao da će sve rezultirati s preko 250.000 uspješno poništenih kazni!“ – pohvalio se Browder, inače student prestižnog američkog sveučilišta Stanford u Kaliforniji.

U međuvremenu je proširio bazu znanja svog proizvoda umjetne inteligencije. Učinio je to tako što je ispitao niz odvjetnika specijaliziranih za pitanje azila u raznim zemljama. Potom je sve moguće situacije ubacio u svoju aplikaciju i ponudio kroz veći broj kategorija kako bi izbjeglice lako došli do konkretnih problema bez da dugo proučavaju zakone pojedinih zemalja.

Aplikacija nudi i savjete o svim mogućim pratećim dokumentima koje bi im pritom mogli pomoći pa čak i način kako mogu zatražiti i dobiti novac od države u kojoj su se našli.

Do Not Pay

Neki kritičari ističu da pomaganje izbjeglicama kroz Facebook Messenger i nije najbolji način jer mnogi niti nemaju pristup internetu. Prema podacima UN-a samo 39 posto izbjeglica ima pristup internetu preko smartfona.

No, Browder je optimističan i uvjeren da će mnogima pomoći. Veliki motiv mu je bila činjenica da je i njegova baka bila izbjeglica iz Austrije za vrijeme holokausta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.