Panasonic tvrdi da je novi G80 dizajniran kako biste ga nosili sa sobom, bez obzira za koju avanturu se odlučite – i to bi vrlo lako mogla biti istina, jer su svi spojevi, tipke i kotačići pažljivo zabrtvljeni i otporni na zapljuskivanje vode i prašine, te će bez problema izdržati uobičajene vremenske nepogode. Premda G80 izvana jako podsjeća na prethodnika, model G7, iznutra je bitno drugačiji i nudi stabilizaciju slike na senzoru u 5 osi, elektromagnetski okidač te senzor bez low-pass filtra.

Srce Panasonica G80 predstavlja 16 MP Live MOS senzor. Premda je 16 megapiksela za današnje standarde u najboljem slučaju tek umjerena razlučivost, bogatstvo detalja koje ovaj senzor snima bit će dovoljno za gotovo sve potrebe i veličine ispisa koje poželite. U paru s procesorom Venus Engine, Panasonic G80 nudi ISO osjetljivost od 200 do 25.600, pri čemu je kvaliteta slike izvrsna sve do ISO 3200, a upotrebljiva do ISO 12800. Slično kao i model GX80, i ovaj fotoaparat koristi elektromagnetski pokretan zatvarač, koji radi gotovo potpuno tiho i omogućava brzinu okidanja u rasponu od 1/4000 sekunde do 60 sekundi. Zahvaljujući novom okidaču, vibracije koje nastaju prilikom okidanja smanjene su za približno 90%, u odnosu na model G7. Uzastopno okidanje je moguće maksimalnom brzinom od 9 fps (uz zaključani fokus) ili 6 fps uz kontinuirano automatsko izoštravanje.

Panasonic je od prvog dana veliki zagovornik 4K videa i praktično svaki novi fotoaparat koji dolazi iz Panasonica nudi mogućnost snimanja 4K videa. Logično, G80 nastavlja dobro utabanim stazama i omogućuje snimanje 60 fps 4K videa, iz kojeg po potrebi možete ‘izvući’ 8 MP JPEG fotografije. Kvalitetnije snimanje zvuka omogućuje priključak za vanjski mikrofon, a ukoliko ne trebate 4K video na raspolaganju vam je opcija snimanja Full HD videa s maksimalnih 60 fps.

Panasonic G80

Zahvaljujući impresivnoj stabilizaciji slike na senzoru u 5 osi (Dual Image Stabilisation II) koji omogućava kombinaciju optičke stabilizacije u objektivu (ako je podržava) i stabilizaciju slike na senzoru, moguće je postići čak 5 blendi bolje rezultate od uobičajenih. Tijekom testiranja se ovaj sustav pokazao vrlo pouzdanim i korisnim, podjednako prilikom snimanja fotografija i videa.

Sustav autofokusa koristi Panasonicovu DFD (Depht-From-Defocus) tehnologiju detektiranja kontrasta, pa G80 brzo i lako pronalazi točku fokusa čak i pri teškim svjetlosnim uvjetima i pri čak -4EV. Na raspolaganju je više načina izoštravanja, koji uključuju 49-pojedinačnih AF točaka, post-fokus i fokus-stacking.

Ugrađeno elektroničko tražilo je vrlo dobro i nudi preko 2 milijuna točaka (OLED tehnologija), te 0.73x uvećanje. Osim toga, LCD ekran na stražnjoj strani se može okretati u svim smjerovima i nudi razlučivost od približno milijun točaka. Ovakva kombinacija LCD ekrana i tražila osigurava jednostavnu kompoziciju kadra, izoštravanje i korištenje sustava izbornika.

Panasonic Lumix G80

Prijenos fotografija i videa na pametne telefone i druge uređaje je omogućen preko Wi-Fi veze, ali nema NFC konekcije. Ugrađena je i malena bljeskalica koja iskače s gornje strane kućišta, a trajanje baterije je jedna od rijetkih slabijih točaka ovog fotoaparata – deklarirano je prosječno trajanje baterije oko 330 snimaka, što je prosječno za mirrorless fotoaparat, ali i vrlo slabo u usporedbi s DSLR aparatima.

Korištenje G80 je pravo zadovoljstvo, jer je riječ o mirrorless fotoaparatu koji po mnogim detaljima ‘kopira’ DSLR fotoaparate – i to samo njihove bolje strane. Ergonomski oblikovan i prilično velik grip omogućava čvrsto držanje fotoaparata u ruci, a mnoštvo izdvojenih tipki i kontrolnih kotačića osigurava laku dostupnost svih često korištenih funkcija. Svi fotografi koji su navikli na napredne fotoaparate (mirrorless ili DSLR, svejedno) brzo će se i lako snaći. Kvaliteta izrade je vrlo solidna i upotpunjava dojam, a Panasonicov sustav izbornika je jednostavan i logično složen, pa je snalaženje brzo i lako.

Opći dojam

Dobro zaokružen i pametno osmišljen fotoaparat koji će svidjeti svim naprednim fotografima i videografima. Cijena mu nije previsoka, pa će se podjednako svidjeti amaterima i (polu)profesionalcima. Korištenje aparata je vrlo dobro osmišljeno i ugodno, jedini ozbiljan nedostatak je kratko trajanje baterije.

Panasonic Lumix G80

+

  • izvrstan 4K video (s 8 MP fotkama)
  • pristojna cijena
  • izvrsna detaljnost i oštrina
  • odličan sustav stabilizacije slike
  • vrlo dobre ISO performanse
  • ulaz za vanjski mikrofon
  • otporan na atmosferske utjecaje
  • odlična ergonomija, pametan raspored izdvojenih tipki i kotačića

  • kratko trajanje baterije, samo 300-tinjak fotografija
  • relativno skromna razlučivost (16 MP)

16 MP

4K/30fps video

3″

zakretni

50 g

79 mm

10.499 kuna*

Anigota

*navedena cijena vrijedi za kit s s 14-140 mm objektivom

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.