Osim cijene, najveća razlika između Samsunga Galaxy A3 i A5 je u veličini ekrana: ovaj prvi, predmet današnjeg teksta, ima ekran veličine „samo“ 4,7″. Riječ „samo“ smo stavili u navodnike jer ćete među današnjim mobitelima – barem kad su u pitanju oni „s imenom“ i više klase – teško naići na ovu veličinu ekrana. Naprosto, nije takva moda. Trend je da mobiteli imaju sve veće i veće ekrane: ono što smo nekad posprdno nazivali phabletima i smišljali viceve o tome kako uopće možete držati 5,5″ ekran uz lice – danas je standard. I to ne bez razloga: web stranice, igre, kojekakve aplikacije, video, fotografije – sve to zahtjeva velike ekrane: što veće, tim bolje.

I to je sasvim OK ako, poput autora vašeg teksta, imate prilično velike ručerde – međutim, što će oni koji imaju elegantne ručice, pa ne mogu ni dohvatiti jednom rukom cijelu površinu 5,5″ divovskog ekrana? Da, veliki ekrani su zgodni za gledanje web stranica, zabavnih videa i koječega drugoga, ali naprosto nisu za svakoga…

Galaxy A3 sa svojim 4,7″ ekranom tako predstavlja iznimku – ali nije jedini. Postoji još jedan mobitel koji ima ekran iste te veličine: iPhone 7. E sad, ne volimo uspoređivati kruške i jabuke – to su sasvim različiti mobiteli – ali ne možemo odoljeti da ne spomenemo sličnost u cijeni. Samsungov A3 košta 2.699 kuna, a iPhone 7 (u najjeftinijoj varijanti) 6.269 kuna. Znamenke su iste, samo im je raspored drugačiji…

Dizajn i performanse

Osim tih sličnih znamenki, A3 dijeli još nešto s iPhoenom: kvalitetu izrade. Metalno tijelo, zaobljeni rubovi, robusna izrada (oba ta telefona su vodootporna, po standardu IP68)… sve im je to zajedničko. Da, Appleov dizajn je uspjeliji, neki fini detalji odaju da je iPhone skuplji uređaj, ali… dva i po puta skuplji? Ma kakvi. Ne djeluje tako.

Nije stvar samo u tome da je iPhone kod nas skup, nego Samsungov mobitel nudi puno više nego što smo navikli u ovom cjenovnom rangu. Metalno kućište, otporno na udarce i padove, prekriveno Gorilla Glassom i sprijeda i straga, zaobljeno prema rubovima (takozvana 2.5D izvedba) – sve su to detalji koje očekujemo kod skupljih mobitela od ovog.

Naravno, ima to i svojih nedostataka: metalno kućište je teže od plastičnog, pa će vam ovaj mobitel u prvi mah djelovati heavy metal – no težište mu je dobro raspoređeno; nakon kraćeg perioda navikavanja ugodno će ležati u ruci. Dulje će trajati navikavanje na drugu lošu stranu metala i stakla: klizavost. Dok ne istrenirate zahvat, moglo bi se dogoditi da vam naprosto isklizne iz ruke, a tada… Nikom ništa. Sjećate se: otporan je na udarce i padove!

Kao smo već spomenuli u recenziji starijeg brata A5, mana svog tog stakla (sprijeda i straga) je i ta što djeluje kao magnet za otiske prstiju i svakojake „packe“. Zamjerili smo mu i dosadnjikav, neprepoznatljiv dizajn, međutim A3 nam se čini nekako zgodniji: u manjem pakiranju, dizajn Samsungove A serije djeluje skladnije.

samsung galaxy a3

Ako niste čitali recenziju A5, samo ćemo ukratko ponoviti što nam se dopalo izvana: skener otiska prsta (ima i bržih, ali i puno sporijih) u tipki ispod ekrana, zvučnik neobično pozicioniran (na gornji rub desnog brida) ali vrlo glasan i jasan, USB tipa C (da, morat ćemo se to navići!), priključak za slušalice na donjoj strani i utor za kartice (SIM i mikro SD) na gornjoj, te po jedan mikrofon na svakoj strani – na tome će vam biti zahvalni sugovornici, jer će vas jasno čuti i dok oko vas fijuče vjetar (drugi mikrofon služi (i) za suzbijanje okolne buke).

Manje su nam se dopale tipke: i one zahtijevaju navikavanje jer ih treba prilično jako pritisnuti (dobra strana toga je što nema puno šanse da ih slučajno, zabunom aktivirate) a – za razliku od ostalih dizajnerskih detalja – kvalitetom izrade odaju da ovaj telefon košta 2.699, a ne 6.269 kuna. Eto, već nas je taj Samsung razmazio…

A3 je dostupan u četiri boje: crnoj, svijetloplavoj, ružičastoj i zlatnoj. Mi smo na testu imali ovu posljednju. Vaš autor inače nije ljubitelj zlatne (osim ako se radi o zlatnim polugama) ali ova nijansa je sasvim OK: nije upadljiva, zagasita je i ne sjaji.

samsung galaxy a3

Poput A5, i ovaj model ima ekran tipa Super AMOLED – a to je najbolji ekran uopće. Dakako da on nije jednak kao onaj na S7 ili Noteu (taj je najbolji na mobitelima uopće) ali neke goleme razlike nema. U ovoj cjenovnoj klasi bolji ne postoji! Razlika u odnosu na kompletnu konkurenciju je vidljiva na prvi pogled: boje su prirodnije i življe (možete ih i podesiti; o tome kasnije), ekran je iznimno svijetao a jasno vidljiv i na suncu.

Na papiru, ovaj je ekran dosta slabiji od onog na A5 jer nudi „samo“ 720p (720*526), a ne Full HD razlučivost. Opet je taj „samo“ u navodnicima… To je, naime, odličan pokazatelj pravila da mobitel ne možete (i ne smijete) procjenjivati po tehničkim podacima: u stvarnom životu, 720p je sasvim dovoljno za ekran veličine 4,7″. U praksi, na ekranu te veličine jedva bi uspjeli uočiti razliku između obične i Full HD razlučivosti. Stoga je 720p sasvim dovoljno.

Ipak, postoji jedna golema razlika: trajanje baterije. A5 smo već ishvalili zbog izvanrednog trajanja baterije a ona na A3 – s manjom razlučivošću i manjim ekranom – traje još dulje. Rekordno dugo. Da, postoji i par mobitela kojima baterija traje još dulje – ali oni to mogu zahvaliti golemoj, predimenzioniranoj bateriji. Naprosto ne postoji mobitel ove težine (138 grama) i debljine (7,9 milimetara – jesmo li napisali: debljine?) kojem bi baterija izdržala ovako dugo. Štogod joj radili, izdržat će budna koliko i vi – čak i ako puštate glazbu ili video 15-ak sati bez prekida. Uz neko „normalno“ korištenje, bit će dovoljno da bateriju napunite dva-tri puta tjedno. A ni samo punjenje ne traje dugo.

Još jedna razlika u odnosu na A5 je nijansu slabiji procesor i manje RAM-a (2 GB). U praksi se međutim razlika ne osjeti; ovaj je model ponekad čak i brži (u nekim igrama, gdje niža razlučivost zaslona stavlja manje zahtjeve pred procesor). Samsungov vlastiti procesor i u ovoj je varijanti dovoljno snažan da se izbori sa svim zadaćama koje stavite pred njega.

Softver i sučelje

Već smo nabrojali nekoliko jedinstvenih prednosti ovog mobitela, ali možda najveća od njih je – softver. Samsung je u prošlosti znao pretjerati guranjem svojih vlastitih softverskih rješenja nauštrb čistog, „golog“ Androida, ali to više nije tako: našao je mjeru. Primjerice, A3 nema Samsungovu vlastitu aplikaciju za sviranje glazbe – umjesto nje, tu je Googleov originalni Play Music. To je bolji izbor, ali ako ste navikli na Samsung Music, možete ga preuzeti iz Galaxy Apps (Samsungovog pandana Trgovini Play), kao i ostale Samsungove aplikacije. Ako nećete – ne morate, nitko vas ne tjera.

Od Samsungovog softvera koji dolazi predinstaliran na mobitel, većina aplikacija nudi mogućnosti koje Android inače nema (Sigurna mapa – u nju lako i jednostavno možete spremiti fotografije, video, dokumente… koji su samo za vaše oči) ili nudi bogatije mogućnosti (S Health, Diktafon).

Dakako, iskusniji korisnici će ipak poželjeti maknuti nešto od toga softvera, jer on zauzima otprilike polovicu od ugrađene memorije (16 GB – srećom, proširive mikro SD karticama).

Međutim, od tih par aplikacija važnije je to što je Samsung doista „ispeglao“ sučelje Androida, tako da praktično svaka stavka u Postavkama nudi dodatne mogućnosti – i to korisne, i jednostavne za uporabu. Znatiželjni će uživati u ovom mobitelu čije mogućnosti možete mjesecima otkrivati i svaki dana pronaći nešto novo – a oni manje znatiželjni bit će sasvim zadovoljni i ako sve ostave na početnim vrijednostima, i tek tu i tamo zalutaju u Postavke – jer, one su tako posložene da nije teško pronaći ono što tražite.

Odličan primjer te nove Samsungove softverske filozofije pruža Always On Display. To je mogućnost da se na ugašenom ekranu prikazuje vrijeme, datum, napunjenost baterije i još štošta. Samo po sebi, to nije nova mogućnost – nudile su je neke Motorole još u eri prije smartfona – ali Samsung ju je složio tako pametno da ne troši gotovo ništa baterije (što možete dodatno podesiti, baš kao i sve ostale detalje potrošnje baterije), nije suviše upadljiva niti slabo uočljiva, uopće se ne pali kad ne treba (dok nosite mobitel u džepu, primjerice) a možete izabrati da vam prikazuje samo one obavijesti koje su vam bitne (uključujući i one od nezavisnih aplikacija, primjerice Facebooka i WhatsAppa).

Kamere i zvuk

OK, evo nas konačno i kod nečega što nije toliko pohvalno. Kamera je, naime, vrlo dobra – po mnogim detaljima bolja od onoga što možete očekivati u ovoj cjenovnoj klasi – ali: ima i boljih. Za 2.699 kuna možda ne možete naći mobitel s boljom baterijom, zaslonom ili kvalitetom izrade – ali sigurno možete naći neki s boljom kamerom.

To uopće ne znači da je kamera loša: po mogućnostima je bogatija od prosjeka, a na lijep sunčan dan snimit će vrlo dobre fotografije i više nego pristojan video. U teoriji, uz slabo osvjetljenje trebala bi se još više istaknuti jer nudi istu onu izvanrednu vrijednost otvora blende od f/1.9 (i prednja i stražnja kamera). Međutim, kako smo već spomenuli: tehnički podaci često ne znače puno u stvarnom životu. Problem je u tome što obje kamere A3 imaju slabije senzore nego na A5 (13/8 umjesto 16/16 megapiksela) a rezultat toga je da su snimke snimljene pri slabijem osvjetljenju puno mračnije, slabašnog kontrasta, uz izraženi, upadljivi šum.

S videom je još gora situacija: iz nekog razloga, još je osjetljiviji na trešnju nego A5; ispast će trzavo čak i u mirnim rukama. Ono što smo rekli za šum i osvijetljenost kod fotografija još više vrijedi za video.

S druge strane, zvučnik je izvanredan: glasan i jasan – to vrijedi i za glazbu i prilikom razgovora. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Samsung nastaviti sa smještanjem zvučnika na gornji desni brid; je li možda u tome tajna kvalitete zvuka?

Uzorci snimaka

Opći dojam

Je li usporedba s iPhoneom posve neprimjerena? Na koncu balade, možda ipak nije. Naravno da iPhone nudi mnoge prednosti. Ipak, kad ih stavite na vagu – nijedna od njih ne preteže toliko da opravda dva i po puta višu cijenu. Čak ni kamera nije dva i po puta bolja (OK, hajdemo reći da je samo duplo bolja).

Naravno, iPhone i Samsung su kruške i jabuke – njihova „filozofija“, logika korištenja je toliko fundamentalno različita da se većina korisnika iPhonea ni nakon par mjeseci neće moći navići na logiku Samsunga – i obratno. Međutim, ako ste spremni na promjene i niste se sami svrstali u jedan od dva zaraćena tabora, teško je poreći zaključak koji se sam nameće: ovaj mobitel sigurno nije dva i po puta lošiji od iPhonea. Po nekim detaljima je čak i bolji.

Zašto sam toliko zapilio s usporedbom s iPhoneom kad je i meni jasno koliko je ona neprimjerena? Naprosto zato što A3 nemam s kim uspoređivati u svijetu Androida. Nabrojao sam pet-šest stvari u kojima nudi više od konkurenata u svojoj (cjenovnoj) klasi – baterija je najuočljivija – ali možda je još važnije da se baš po ničemu ne spušta ispod prosjeka klase. Čak ni po kameri!

+

 • baterija
 • softver
 • (vodo)otpornost
 • materijali i kvaliteta izrade
 • Super AMOLED ekran

 • kamera tek oko prosjeka
 • neprepoznatljiv dizajn
 • magnet za otiske prstiju

4,7″

720*1280

2 GB

16 GB, SD

13/8 MP

1080p video

138 g

7,9 mm

2350 mAh

nezamjenjiva

2.699 kuna

Smartson

2 Komentari

 1. Sedamsto kuna skuplji nego u Trstu. Objasnite mi – PDV je kod nas 25 a u Italiji 23%. Gdje je nastala razlika od 700 kuna?? Ako netko ne vjeruje mogu staviti i link. opet nas naši distributeri deru i drže za ovce. Operateri također, kada u HR uzimate neku tarifu uz “opciju smartphone” skuplje (najčešće mnogo skuplje) plaćate uređaj nego da ste ga kupili za cash u italiji ili negdje drugdje. gdje je tu logika ili poštenje? Vani uz tarifu dobijete uređaj po nižoj cijeni od one u maloprodaji. Blago onima koji su odselili.

  • Santade, nije tako. Pomiješao si cijene kod operatera – koje vrijede uz potpisivanje ugovora – i cijene mobitela na slobodnom tržištu. Ove druge određuje Samsung za cijelu EU i one variraju 10-15% od zemlje do zemlje, a u Hrvatskoj su čak i niže nego u prosjeku. U Njemačkoj ovaj mobitel košta 329 eura: https://news.samsung.com/de/die-galaxy-a-2017-serie-im-handel-erhaltlich
   Ako u Trstu košta 700 kuna manje, to može samo biti preko sivog tržišta ili preko operatera – a preko operatera se i kod nas može kupiti za jednu kunu. Međutim, uspoređivanje cijena mobitela na slobodnom tržištu i preko operatera, uz potpisivanje ugovora – to je usporedba kruška i jabuka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.