Google je jučer predstavio Family Link, alat koji roditeljima omogućuje kontrolu nad aktivnostima djece (do 13 godina) na Android uređajima. No ako imate dijete tih godina, morat ćete malo pričekati na Family Link: zasad je on dostupan samo američkim državljanima, pa i njima u ograničenom (beta) programu, a usluga radi samo na uređajima koji podržavaju najnoviju verziju Androida (7.0).

U ovoj beta fazi, Family Link se zasad svodi na tri mogućnosti, koje se – po Googleovom običaju – prilično jednostavno koriste. Prva je da roditelj sam odobrava aplikacije (i igre) koje dijete kani preuzeti iz Google Play trgovine i instalirati na mobitel. Već u startu, YouTube nije dopušten jer se na njemu nalaze svakakvi sadržaji; umjesto „normalne“ YouTube aplikacije, na Family Link uređaju nudit će se YouTube Kids na kojem se mogu pogledati samo videosadržaji za njihov uzrast. (Roditelji ne moraju sami odobriti baš svaku aplikaciju: mogu se osloniti na dobne kategorije koje ionko postoje za sve aplikacije u Googleovoj trgovini.) Slično tome, roditelji se mogu osloniti na dobne kategorije web stranica (preko SafeSearch tehnologije, koji postoji i na Googloeovoj tražilici) ili ručno odobravati koje web odredište dijete smije posjetiti.

Ostale mogućnosti vezane su uz ograničenje vremena koje dijete može provesti vremena uz mobitel: može se ograničiti koliko može provesti primjerice uz igre dnevno, ili pak posve onemogućiti mobitel u vrijeme određeno za spavanje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.