Danas je u dvorcu Medvedgrad ponad Zagreba službeno predstavljena mobilna aplikacija Parkovi prirode, u organizaciji UNDP-a (Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj) i MZOIP-a (Ministarstva zaštite okoliša i energetike). Aplikacija za Android i iOS proširenje je njihovog ranijeg projekta, portala Parkovi Hrvatske koji je pokrenut prije točno godinu dana.

Dakako, smjesta smo isprobali aplikaciju pa vam u nastavku umjesto vijesti prenosimo naša iskustva.

Parkovi Hrvatske

Vodič kroz nacionalne parkove i parkove prirode

Aplikaciju svakako treba instalirati prije nego što uđete u nacionalni park – ne samo zato što će instalacija trajati neko vrijeme, nego zato što će odmah nakon nje aplikacija preuzeti sve podatke (tekstove i slike) o svim parkovima, kako bi poslije bila spremna za offline način rada. Mudar potez – jer u nacionalnim parkovima ne treba očekivati bogznakakvu internetsku vezu.

Slijedeće što valja napraviti jest uključiti Bluetooth. Naime, na najzanimljivijim točkama u svih 19 parkova razmješteno je čak 379 beacona – dvadesetak u svakom parku.

Što su to beaconi? Možda ste ih već susreli u reklamnim kampanjama u Zagrebu: to su predajnici koji će vam, uz vašu privolu, poslati informacije preko Bluetootha čim se približite određenoj točki. Da bi bilo zanimljivije, autori aplikacije odbijaju otkriti gdje se točno nalaze ti beaconi u parkovima, ali u tome i jest draž: pola gušta je u potrazi i pronalaženju.

Parkovi Hrvatske

U aplikaciji se nalaze i karte, ali ne onakve na kakve smo navikli na mobilnim uređajima: karte su „mrtve“, nepokretne i ne možete na njima pratiti gdje se nalazite. One služe naprosto zato da vam pokažu što se sve nalazi u nacionalnom parku/parku prirode. Točke od interesa su razvrstane u petnaestak kategorija, a to je izvedeno prilično nespretno: naime, autori aplikacije su se odlučili za ograničen spektar boja, što znači da boje različitih kategorija znaju biti gotovo iste. Primjerice, ugostiteljski objekti su označeni ljubičastom bojom, a vođene ture su označene tek malčice tamnijom nijansom ljubičaste – a nije vam svejedno hoćete li negdje na sendvič i pivo ili tražite turu s vodičem, zar ne?

Parkovi Hrvatske

Pohvalno je što se za svaku točku od interesa nudi čitavo mnoštvo podataka – od opisa do servisnih informacija (radno vrijeme) i kontakt detalja (broj telefona).

Čitavo mnoštvo podataka – to bi zapravo bio najkraći opis aplikacije. Za svaki park nudi se mnoštvo servisnih informacija – kako doći do njega, koga kontaktirati ako kanite dovesti turu, gdje parkirati auto… kao i cijene ulaznica, edukativnih programa, tura…

Ovo posljednje nije samo informacija: u aplikaciji je i web shop preko kojeg možete kupiti ulaznice.

To je, međutim, praktički jedini interaktivni element u aplikaciji (uz mogućnost dijeljenja informacija preko Facebooka i/ili Twittera; zbog te dvije mogućnosti poželjno je registrirati se u aplikaciji; inače to nije neophodno, svi njeni podaci vidljivi su i bez registracije). E da, tu je i mogućnost da prijavite nepravilnosti – primjerice, one koji bacaju smeće u prirodi, ili djelatnike parka koji nisu od pomoći posjetiteljima.

Parkovi Hrvatske

Sve ostalo nema nikakve interakcije, a to znači da se aplikacija svodi na gomilu dugačkih tekstova bez ikakvih interaktivnih mogućnosti (zar ne bi bilo zgodno primjerice da možete kliknuti na broj telefona i nazvati ga, kad ga već gledate na mobitelu?). Da ne bi bilo zabune: tekstovi su očito profesionalni, kvalitetno napisani a mjestimice i vrlo zanimljivi i zabavni. Međutim, u današnje doba goli tekst nije nešto što očekujete od mobilne aplikacije – u usporedbi s ovom, čak i tiskani prospekt djeluje razigrano, šareno i ilustrativno.

Parkovi Hrvatske

Iznenađujuće je da ovaj uredan, „školski“ strog proizvod dolazi od londonske tvrtke Therapy Box, čije su inovativne mobilne aplikacije već pobrale nekoliko uglednih nagrada.

Prethodni članakTAG Heuer: sat sa 56 lica
Sljedeći članakZbogom, captcha
O računalima, mobitelima i ostalim digitalijama piše već dvadeset godina. Osnovao je i pet godina uređivao PC Chip. Kasnije je prešao u Bug. Deset godina je pisao i vodio rubrike u Večernjem listu i na HRT-u, a nešto kraće i u Globusu, Jutarnjem listu, Business.hr-u...

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.