Internet je ovih dana ostao bez jednog poznatog, ali počesto i iritirajućeg protokola – captcha. Godinama se on koristio da bi procijenio jeste li čovjek ili robot. Odnosno, čuvao je web stranice od spamova, skripti i raznih manipulirajućih botova.

Google je odlučio umiroviti captcha-u i osloboditi nas muke pogađanja točnog slova ili brojke na mutnom prikazu koji nije ni jednostavno očitati. Captcha tehnologija nije nestala, samo će sada biti nevidljiva čovjeku.

Uostalom, upravo je Google pri vrhu najuspješnijeg korištenja umjetne inteligencije, a sada poručuju da je njihova captcha tehnologija toliko uznapredovala da odmah zna je li suočena s čovjekom ili robotom. Čovjek je i u tom pogledu postao suvišan, stroj će sada sam procjenjivati je li korisnik čovjek ili – stroj.

“Otkako smo lansirali No CAPTCHA reCAPTCHA, milijuni korisnika interneta su mogli potvrditi da su čovjek jednim klikom. Sada smo stvari odveli korak dalje i učinili taj proces nevidljivim. Ljudi će biti pušteni da koriste stranicu bez potrebe da i vide kućicu “Ja nisam robot”, dok će sumnjivi korisnici i botovi i dalje morati rješavati zadatke”, poručuju iz Googlea.

Captcha je inače akronim za Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart (u prijevodu “Potpuno automatizirani javni Turingov test za razlikovanje računala od ljudi”), a uveden je krajem 90-ih.

Početne verzije nudile su tekst koji je bilo jako teško točno pročitati pa nije ni čudo da je često bilo puno kritika. Kasnije se uvodilo prepoznavanje predmeta na fotografijama, jednostavne matematičke zadatke i druge podvarijante.

Hoće li vam nedostajati captcha?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.