Iz Googlea su objavili kako su uveli Guetzli, novi softver za kompresiju JPEG datoteka. Ovaj softver ima sposobnost srezati veličinu JPEG fotografije za 35 posto bez narušavanja kvalitete fotografije. A to će značiti i brže učitavanje web stranica. Zapravo, Google tvrdi da su Guetzli fotografije kvalitetnije od JPEG fotografija u istim ili većim datotekama koje se kreirane drugim standardom. Novi algoritam  je nešto kao optimalni omjer kvalitete i težine fotografije.

Ušteda od 35 posto je veliki iznos, no možda to neće biti odmah vidljivo svim korisnicima pri surfanju. Pogotovo onima koji koriste superbrzi internet jer njima će to značiti tek desetine sekunde. Ali će vam osim vremena učitavanja smanjiti i količinu podataka koju potrošite surfajući.

Također, riječ je o velikoj uštedi resursa koja će pomoći cijeloj internetskoj industriji, a najviše – Googleu jer upravo Google svakoga dana skenira goleme količine podataka.

Guetzli (kolačić na švicarskom njemačkom) je već postavljen kao algoritam otvorenog koda pa će ga webmasteri diljem svijeta moći besplatno ugrađivati i tako ubrzati svoje web stranice.

No, to je istovremeno i druga strana priče – naime, Guetzli neće automatski ubrzati svaku web stranicu na svijetu, nego će svatko tko želi iskoristiti prednosti morati sam ugraditi algoritam na svoju stranicu. A iz Googlea se nadaju da će Guetzli inspirirati developere na daljnji razvoj ovog koncepta te donijeti u budućnosti još bolje kompresije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.