Google Now je aplikacija osmišljena kao vaš pametni digitalni pomoćnik. Može se povezati s drugim aplikacijama i servisima na vašem telefonu kako bi došla do korisnih informacija i isporučila vam ih tijekom dana kad procijeni kako bi vam mogle biti nužne, potrebne ili korisne.

Loša vijest je da Google Now ne govori hrvatski – i još neko dulje vrijeme neće, pa morate u Postavkama svog mobitela svakako uključiti engleski jezik. Dobra vijest je da Google Now već instaliran na vaš Android mobitel. Želite li ga učiniti pristupačnijom, otvorite Google Settings na vašem Androidu, pa zatim Search & Now, potom Voice i zatim OK Google detection gdje ćete uključiti opciju From any screen. Kad to obavite možete reći OK Google kad god je vaš smartfon ‘budan’ kako bi aktivirali glasovnu pretragu Google Now.

Što možete glasom pitati Google Now i tražiti da napravi za vas? Pa, otprilike sve što i Googleovu internetsku tražilicu. Evo nekoliko primjera:

 • dat će vam upute kako stići do neke lokacije
 • prepoznat će glazbu koja svira u prostoriji u kojoj se nalazite
 • na vaš će zahtjev pozvati bilo koga iz vašeg telefonskog imenika, poslati im e-poštu ili SMS
 • pokrenut će aplikacije
 • potražit će fotografiju za vas online
 • postavit će podsjetnike i alarme
 • podsjetit će vas na sastanke

Google Now možete koristiti kako bi, recimo, pametnom telefonu glasom naložili namještanje budilice za određeno vrijeme, potragu za nekim podatkom ili pjesmom. Jednostavnije je od tipkanja, zar ne?

Ako dosad niste koristili upravljanje glasom, pripremite se na prijelazno razdoblje tijekom kojeg vas Google Now neće razumjeti iz prve. Pogotovo ako pokušavate izdavati zapovijedi negdje gdje je bučno.

Evo nekoliko korisnih zapovijedi s kojima možete početi:

 • pošalji SMS Hrvoju
 • pošalji WhatsAppom poruku Snježani
 • potraži [naziv dokumenta] u Driveu
 • pokaži što TripAdvisor preporučuje u blizini

(Kako smo ranije naveli, ove naredbe nemojte ni pokušati izgovoriti na hrvatskom – morate koristiti engleski ili neki od svjetskih jezika koje Google Now razumije.)

Što ćete točno postići pomoću Google Now s aplikacijom koja nije Googleova ovisi o tome koje su sve značajke razvojni programeri dodali. Popis web odredišta i aplikacija koje su već ugradile podršku možete pronaći ovdje

Što su kartice za Google Now i kako ih mogu prilagoditi?

Sve značajke koje smo dosad pokrili pokrećete vi kao korisnik, tako što tražite adresu, želite doznati koja pjesma svira, isplanirati rutu putovanja… Ali, Now može i isporučivati informacije bez postavljanja pitanja.

Nudit će vam drukčije kartice (Cards), ovisno o dobu dana, vašoj lokaciji i koje ste servise odabrali za prikaz. Automatski će pročešljati druge Googleove servise, poput Gmaila ili Kalendara, kako bi našao potencijalno korisne podatke i na vrijeme vas obavijestio, odnosno upozorio na nešto što ne biste smjeli propustiti ili zaboraviti, ili bi vam moglo biti korisno.

Kako bi namjestili postavke za Google Now, kucnite na izbornik s tri vodoravne crtice u gornjem lijevom kutu nakon što otvorite Googleovu aplikaciju. Potom kucnite na Customize.

Dobit ćete popis opcija s kojima se možete poigrati. U početku će vjerojatno ponuditi kartice s vijestima, vremenskom prognozom, dionicama, javnim prijevozom… Možete odrediti koje će se aplikacije i web odredišta pojavljivati u pojedinačnim karticama.

Kako uči promatrajući to što radite, tako s vremenom postaje pametniji pa očekujte kako će se s vremenom početi pojavljivati nove kartice.

Po čemu je Google Now on Tap drukčiji?

Now on Tap funkcionira ponešto drukčije. Google Now nudi informacije korisne u neposrednoj budućnosti: koliko kasni autobus, je li gužva u prometu, kad trebate biti u zračnoj luci… Uz Tap dobivate ponešto drukčiji set alata koji vam pomaže pri donošenju odluka i ponalaženju dodatnih informacija odmah.

Umjesto korištenja glasovnih zapovijedi za nalaženje informacija na webu, dugi pritisak na dugme Home pokrenut će Tapovu pretragu na zaslonu. Ne pojavi li se, vaš mobitel ga vjerojatno ne podržava (morate imati Android 6.0 Marshmallow ili noviji), ne koristite jezik za koji postoji podrška ili niste uključili Tap.

Za što bi mogao biti koristan?

Now on Tap možete upotrijebiti za, recimo:

 • brzu provjeru restorana
 • brz pristup recenziji filma ili informacijama o glumcima
 • brz pristup informacijama o slikama, logotipovima, spomenicima i slično
 • brz pregled vijesti

Značajke koje će vam biti na raspolaganju razlikovat će se ovisno o načinu na koji ga koristite. Potraga za određenom osobom, na primjer, mogla bi kao rezultat izbaciti poveznicu na Wikipediju ili na korisnički račun na Twitteru, kao i na rezultate pretraživanja Googleove tražilice.

Kucnete li po sličici koja izgleda kao prst koji dodiruje zaslon omogućit će vam odabir teksta na zaslonu kako bi ga mogli pretraživati, što može biti prilično korisno.

Druge značajke omogućit će vam brzo dodavanje ili izmjenu postojećih kontakata u telefonskom imeniku, kao i dodavanje događanja u kalendar. Dovoljno je duže pritisnuti početni zaslon i odabrati odgovarajuću opciju, sve dok su na zaslonu prikazani datum, lokacija i sat.

Postavite li, recimo, lokacije vašeg doma i ureda, pa koristite Tap dok putujete na posao i vraćate se kući s njega, vidjet ćete kako se pojedine opcije pojavljuju samo dok ste u javnom prijevozu.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.