Na projektu radi njujorška tvrtka Ekster koja je nakon uspješne kampanje na Indiegogou isti uspjeh ponovila i na Kickstarter kampanji: izvorno traženi iznos od 10.000 eura nadmašila je čak šesnaest puta.

Obožavateljima moderne tehnologije ideja novčanika kojeg je moguće dozvati putem smartfona očigledno zvuči dovoljno dobro da su je odlučili podržati. Toliko, naime, da je na dan pisanja ovoga članka sakupila impresivnih 165.099 eura.

Također valja naglasiti kako se taj novčanik puni na ekološki prihvatljiv način – pomoću solarne pločice. Tvorci napominju da ga je moguće napuniti tijekom jednog malo duljeg posjeta terasi obližnjeg kafića.

Drugu generaciju Eksterovog pametnog novčanika pored solarne pločice odlikuje nekoliko zanimljivih tehnoloških rješenja. Kao prvo, njegov dizajn je kompaktan, što znači da napušta koncept klasičnog preklopnog novčanika. Kao drugo, on u sebi ima specijalnu karticu koja blokira čitače radiovalovima RFID kojima lopovi mogu očitati vaše kartice i domoći se vaših podataka. Kao treće, tri sata punjenja na suncu dovoljna su mu za nesmetanih dvadeset dana rada.

Komunikacija između vašeg smartfona i novčanika uspostavlja se putem Bluetootha, a signal je moguće slati u oba smjera. Ovo znači da ćete putem novčanika bez problema moći saznati gdje vam je telefon, kao što ćete telefonom u par trenutaka otkriti u kojim hlačama ste ostavili novčanik. Signalizacija, naravno, funkcionira čak i ako ste na telefonu isključili zvuk. Proizvođač, očekivano, nije naveo nikakvo rješenje za slučaj kada izgubite i novčanik i telefon.

Zainteresirani? Pametni novčanik iz Ekstera moguće je prednaručiti u dvije verzije i četiri boje (smeđa, plava, bež i crna), a prvi primjerci bit će isporučeni tijekom ljeta. Solarni tragač košta 29 dolara, a novčanik koji ide uz njega možete dobiti po cijeni od 69 dolara (verzija Senat koja može pohraniti do sedam kartica) ili 89 dolara (verzija Parlament koja ima mjesta za do deset kartica). Obje verzije od čitača radiovalova RFID mogu zaštititi do šest kartica.

Ako niste skloni novčanicima, tu je i košuljica za iPhone 6 i iPhone 7 koju možete kupiti za 29 dolara, a u sebi ima mjesta za jednu karticu za skeniranje, kao i nešto novca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.