Svaki od web preglednika (browsera) nastoji korisnicima ponuditi najsigurnije i najelegantnije iskustvo na webu. Kao što to obično i biva, iskustvo sa svakim varira zavisno o tome što od njih tražimo. Upravo zbog toga prije izbora valja zapitati se koji su nam prioriteti. Tražimo li brzi preglednik? Imamo li velik broj dodataka koje planiramo instalirati? Želimo li da preglednik bude besprijekorno povezan sa operacijskim sustavom? Svi ovi faktori mogu utjecati na konačni izbor.

Google Chrome

Naš najomiljeniji preglednik ove generacije dolazi iz iste kompanije koja nam donosi najpopularniji pretraživač na svijetu. Nepotrebno je napominjati da je zbog povezanosti s Googleom ovaj preglednik najbolje povezan s vašim Google računom. Ako ste korisnik Gmaila, Drivea ili bilo kojeg servisa Googlea, uz Chrome ćete se jednostavno preporoditi. Radi se o pouzdanom, brzom i elegantnom pregledniku napravljenom po mjeri prosječnog surfera.

Chrome

Problemčić? Chrome je pravo čudovište po pitanju hardverskih zahtjeva. Ako nemate stroj s puno memorije, pripremite se za šou program nakon što shvatite koliko postotaka sveukupnih resursa vaš slatki i elegantni preglednik zapravo troši. Također, s obzirom da se radi o pregledniku koji dolazi iz Googlea, tu je uvijek pitanje ‘što Google radi s podacima koje sakupi mojim surfanjem?’.

Opera

Ako spadate među korisnike koji webu pristupaju na mjestima gdje brzina i nije baš stelarna, Opera je pravi odgovor za vas. Ovaj preglednik sve podatke koje downloadate surfanjem može provući kroz takozvani ‘turbo mode’ u kojem smanjuje veličinu podataka ‘filtrira’ i smanjuje njihovim provođenjem kroz servere same Opere. Drugim riječima, sve stranice koje gledate putem turbo moda su zapravo manje i učitavaju se brže.

Opera

Druga jako dobra stvar oko Opere je što ne troši previše resursa i što u sebi ima integrirano blokiranje reklama. Prava šteta što nije ni približno popularan kao malo prije spomenuti Chrome. I da, prije nego što se bacimo na sljedeći preglednik, napomenimo da Opera čak ima i opciju za čuvanje baterije, koja je vrlo blagonaklona prema vlasnicima laptopa.

Microsoft Edge

Ako imate Windowse 10, ne osjećajte se krivima ako odlučite koristiti Edge. Radi se o web pregledniku kojeg dobijete u paketu s operacijskim sustavom te koji je usput i nevjerojatno elegantan. Naime, on je objeručke prihvatio vizualni identitet samih Windowsa 10, a krasi ga i još nekoliko opcija zbog kojih biste mogli zanemariti druge preglednike.

microsoft edge

Kao prvo, tu je mod (način rada) za čitanje, koji s kompliciranih web stranica miče sve suvišne dijelove (reklame i slično). Kao drugo, radi se o iznimno brzom pregledniku koji radi u tandemu sa pametnim digitalnim asistentom Cortanom, što je uvijek plus.

Mozilla Firefox

Ovaj naširoko poznati preglednik nekad je vladao webom a trenutno stoji na trećem mjestu po popularnosti. Razloga za ovo može biti zbilja puno – od zastarjelog dizajna do arhitekture koja nije nužno najelegantnija stvar na planeti. Drugim riječima – ovaj preglednik jedan je od ‘najtežih’ za vašu memoriju i procesor, no u drugu ruku – ima zapanjujuću fleksibilnost.

firefox

Broj dodataka koje možete instalirati je zapanjujući, a sam preglednik, unatoč visokim hardverskim zahtjevima zapravo radi prilično brzo. Ako vas ovo nije obeshrabrilo, a ne spadate među vrištuće obožavatelje Googlea, Mozilla Firefox jedan je od boljih odabira.

Vivaldi

Ako tražite nešto malčice drukčije i kao mi provodite zabrinjavajuće puno vremena pred ekranom, isplati se baciti pogled na Vivaldi. Riječ je o vrlo elegantnom pregledniku koji rad s tabovima podiže na potpuno novu razinu. U krajnjoj liniji, on čak i vlastiti okvir adaptira bojama stranice koju posjećujete. Njegovo sučelje je, što je zapravo najbolja stvar, potpuno podložno vašim umjetničkim hirovima. Tabove možete trpati u grupe, slagati ih kamo god želite i tako dalje. Minus? Vivaldi ne podržava ekstenzije – nešto što bi moglo zasmetati onima koji su navikli na njihove blagodati koristeći Firefox i Chrome.

Vivaldi

Također, valja napomenuti da se ne radi o najbržem pregledniku na planeti, no pretpostavljamo da će s vremenom autori iz njega napraviti impozantnog konkurenta najboljim web preglednicima na svijetu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.