Ako ne znate što je NFC, slijedi objašnjenje. To je kratica za Near Field Communications (komunikacije bliskog polja, kako glasi stručni hrvatski izraz) a označava sustav protokola koji omogućavaju dvosmjernu bežičnu komunikaciju uređaja na udaljenostima ne većim od deset centimetara.

Kako bi prijenos bio moguć, i pošiljatelj moraju podržavati protokole za NFC. To možete provjeriti u postavkama vašeg pametnog telefona ili tablet računala, obično u dijelu posvećenom bežičnom povezivanju.

Već sad više od petine smartfona ima ugrađenu podršku za NFC, koju se koristi uglavnom za beskontaktno plaćanje, uključivanje uređaja i brz prijenos podataka poput digitalnih posjetnica.

NFC tagovi su mali radio čipovi s antenom, u pravilu ne veći od nekoliko centimetara. Zovu ih također i pametni tagovi te info tagovi. Nemaju vlastiti izvor energije već ju crpe s uređaja koji ih očitava (pomoću magnetske indukcije, ako vas zanima). Taj uređaj, primjerice, može biti vaš pametni telefon ukoliko i sam sadrži NFC čip i odgovarajuću aplikaciju.

Postoje četiri vrste NFC tagova. Najmanji Tip 1 može pohraniti 96 bajtova podataka i razmjenjivati podatke brzinom 106 kilobita u sekundi. Tip 4 je najvećeg kapaciteta: može pohraniti do 32 KB te raditi na brzini do 424 Kbps. Što su veći, to više koštaju, iako je za očekivati kako će im cijena padati.

Tip 1 i 2 moguće je koristiti za pisanje više puta, a mogu biti i zaštićeni enkripcijom. Na 3 i 4 moguće pisati samo jednom i nemaju mogućnost zaštite enkripcije.

Kako koristiti NFC tag?

NFC tagove je moguće programirati tako što ćemo im zadati zapovijed za izvršavanje zadaće koja će biti izvršena u trenutku kad vaš smartfon dođe u kontakt s tagom. Kako bi mogli programirati trebat ćete instalirati odgovarajuću  aplikaciju (recimo, Trigger).

Kad nabavite tag i instalirate aplikaciju sve što trebate napraviti je otvoriti aplikaciju, kreirati zadaću i potom ju pridodati obližnjem NFC tagu.

Što možete s NFC tagovima?

Recimo, možete programirati pametni tag tako da aktivira zrakoplovni način rada, pa potom postavite tag na vaš noćni ormarić ili negdje u blizini vašeg kreveta. Kad god krenete na spavanje – samo postavite smartfon povrh taga i prestanite brinuti o njemu. Nitko vas neće ometati pa ste mirni do jutra. Kad se probudite, isključite zrakoplovni način rada ili programirajte tag da obavi nešto drugo za vas.

Kao što možete uključiti zrakoplovni način rada, tako možete i napraviti prečicu za aktiviranje Bluetootha i izbjeći kopanje po izborniku. Kuc po odgovarajuće programiranom tagu, i Bluetooth je aktiviran.

Programirate li NFC tag za isključivanje WiFi-ja, uključivanja zrakoplovnog načina rada ili značajke za štednju baterije, dobit ćete vlastito dugme za štednju baterije. Postavite tag negdje na vašem radnom mjestu, u vašem automobilu ili gdje vam već padne na pamet, pa ga pustite neka radi svoje i obavi posao za vas čak i kad vi na to zaboravite.

Podijelite NFC tagove i s drugima

Nagovorite li i druge na korištenje iste aplikacije za NFC, možete programirati NFC tag s podacima za korištenje vašeg WiFi-ja. Tako ne morate gostima recitirati dugu i zamršenu lozinku: dovoljno je kucnuti mobitelom po tagu kako bi se spojili.

Napravite digitalnu vizitku: programirajte NFC tag s informacijama pomoću kojih vas drugi mogu kontaktirati. Primit će ih svi drugi uređaji s podrškom za NFC kojima njihovi vlasnici kucnu po tagu. Super korisno u, recimo, frizerskim salonima, trgovinama, kafićima…

Često koristite smartfon kao Wi-Fi hotspot? Programirajte NFC tag za uključivanje te opcije i postavite tag tamo gdje obično držite mobitel dok služi kao pokretna točka za spajanje na Wi-Fi.

Pametni dom

Osim s vašim smartfonom, NFC tag može komunicirati i s nizom pametnih uređaja, kao što su primjerice pametne brave. Da, da – to znači kako možete koristiti NFC tagove za otključavanje i zaključavanje bilo kojih vrata u kući. Na žalost, sami tagovi za to neće biti dovoljni. Trebat ćete postaviti i odgovarajući prateći sustav.

Ako trebate postaviti različite alarme tijekom različitih doba dana, možete si olakšati život postavljanjem različitih NFC tagova: uz krevet za buđenje, u kuhinji kao podsjetnik kad djeca trebaju stići na priredbu, uz radni stol kad ne smijete zaboraviti važan sastanak, u kupatilu kad treba obnoviti zalihu kućanskih potrepština…

Volite pročitati vijesti uz doručak? Programirajte NFC tag za otvaranje vašeg omiljenog web odredišta (recimo, digitalno.hr) i postavite tag na mjesto pored kojeg ćete proći dok obavljate rutinske jutarnje zadaće. Čim se pojavite u zoni dosega NFC-a, eto friških vijesti na vašem smartfonu ili tablet računalu.

NFC tagovi mogu pomoći pri kuhanju, tako što će pokrenuti mjerač vremena kako bi znali za koliko vremena pečenje mora van iz pećnice, ali i pronaći kuharicu ili web odredište s receptima kako bi vam dao ideju što pripremiti za večeru. Ali, zašto bi stali na tome? NFC tag može otvoriti aplikaciju Google Maps s adresom vašeg omiljenog restorana ili pronaći informacije o onima koji su vam blizu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.