Vjerojatno zato što ih koristimo svaki dan i uvijek na isti način, web preglednike ne doživljavamo kao naročito uzbudljive i moćne aplikacije. No oni vodeći to jesu, samo treba znati osloboditi njihove skrivene potencijale.  Primjerice, evo 10 zanemarenih značajki Chromea koje bi vam mogle dobro doći.

Premještanje više kartica odjednom

Svi znaju da bilo koju karticu (engl. tab) možemo premjestiti u njen vlastiti prozor ako je pri vrhu pritisnemo lijevom tipkom miša i tako pritisnutu odvučemo na prazan dio radne površine. No malo ljudi zna da se odjednom može premjestiti više kartica, i to tako da ‒ držeći tipku Ctrl  ‒ pritiskom lijeve tipke miša označimo kartice koje želimo premjestiti. Nakon toga klasičnim povlačenjem  to i napravimo.

Otvaranje slučajno zatvorenih kartica

Nije sramota, svakome se događa da slučajno zatvori krivu karticu. Rješenje je jednostavno:  na tipkovnici zajedno pritisnuti  Ctrl, Shift i T. Daljnjim pritiskanjem vraćaju se ranije zatvorene kartice, dakle za izgubljenim karticama ne morate tragati u povijesti surfanja.

Automatsko preuzimanje datoteka na radnoj površini

Unaprijed je definirano da se datoteke koje skinemo s weba pohranjuju u mapu Downloads. Srećom, mi kojima to ne odgovara možemo postaviti da im odredište bude radna površina i kasnije ih sami premjestiti gdje poželimo.  Pritisnite Settings pa Advanced Settings pa na dnu stranice pod Download  location odredite gdje će datoteke s weba biti smještene.

Alternativno kreiranje oznake

Osim pritiskom na zvjezdicu koja je s desne strane polja u koje upisujemo željenu adresu, oznaku (bookmark) možemo postaviti tako da URL označimo („zasivimo“) i onda ga dovučemo do trake s oznakama. Na taj način možemo dodati bilo koji URL, ne samo onaj iz web preglednika.

Spremanje poveznica na radnoj površini

Pamćenje i organizacija nama važnih poveznica (linkova) jedna je od najvažnijih zadaća web preglednika i zato postoje Oznake (Bookmarks).  Ako nam stranica nije toliko bitna da zaslužuje mjesto u našem pregledniku (primjerice, riječ je o zanimljivom tekstu koji nemamo sad vremena čitati), link možete označiti pa dovući na radnu površinu. Time će se kreirati ikona s linkom koja će vam lako biti dostupna.

Jednostavnije pretraživanje pojmova

Često kompliciramo, a jednostavno rješenje nam je pod nosom. Primjerice, da bismo saznali značenje neke riječi ili fraze, obično je označimo („zasivimo“) i zalijepimo u traku za pretraživanje. Brži način je označiti riječi i iznad nje pritisnuti desnu tipku miša. Otvorit će se minijaturni skočni izbornik iz kojeg valja izabrati Search Google for „tražena riječ“.

Otvaranje određenih stranica nakon pokretanja

Ukoliko cjelodnevno druženje s Chromeom počinjete uvijek istim stranicama s vijestima ili čime već, praktično je odrediti da vam se automatski otvore nakon otvaranja Chromea.  Pritiskom na tri točkice u desnom gornjem kutu ekrana dobivate izbornik iz kojeg izaberite Settings pa tamo pri vrhu prozora pronađite  kategoriju On startup. Izaberite Open a specific page or set of pages i nakon pritiska na Set pages upišite adrese željenih stranica.

Brzi pristup povijesti pregledavanja

Nebrojeno je mnogo situacija u kojem nam dobro dođe mogućnost brisanja povijesti pregledavanja weba,  pogotovo kad nismo za vlastitim računalom. Da biste to napravili,  ne morate zaroniti među postavke Chromea, nego samo pritisnuti Control + Shift + Delete. Otvorit će se prozor Clear browsing data gdje brišite što želite.

Tipkovnicom umjesto mišem

Ako vam je miš otkazao poslušnost, znajte da se po web stranici možete pomicati i pomoću tipkovnice. Osim dediciranih tipki sa strelicama za gore, dolje, lijevo i desno, koristiti možete i razmaknicu za pomicanje prema dnu stranice, a kombinacija razmaknice i tipke Shift vratit će vas na vrh stranice.

Novo pretraživanje iz stare kartice

Ponekad poželimo izvršiti pretraživanje weba dok smo na nekoj stranici, a ne želimo se maknuti s nje. U tom slučaju nije potrebno otvarati novu karticu, nego u traku za pretraživanje na već otvorenoj kartici upišite što tražite i pritisnite Enter držeći pritisnutu tipku Alt.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.