Dvostruko brže „dizanje“ desktop PC-a. Do 28 posto brže performanse „golih“ Windowsa. 65 posto brže pokretanje igara i aplikacija. Dobro zvuči, zar ne? Sve to obećava Intel za svoje Optane memorije koji će izaći 24. travnja u izvedbama od 16 i 32 GB, po zasad nepoznatoj cijeni. (Dakako, cijena će ionako pasti kada veliki proizvođači PC-a i matičnih ploča krenu ugrađivati te memorije – već su to najavili svi najveći: HP, Dell, Lenovo, Asus, Acer…)

U čemu je „kvaka“? Optane (tako se zovu memorijski moduli, a stručni naziv tehnologije je 3D XPoint) funkcionira tako da se postavlja između radne memorije (RAM-a) i memorije za pohranu (tvrdi disk ili SSD). Kada Windowsi trebaju nešto učitati s diska, podaci se na brzinu kopiraju na Optane – gdje se s njima lakše barata. Zahvaljujući tome, Windowsi se „dižu“ brže, pozadinski procesi pod njihovom kontrolom se učitavaju brže a kada treba pokrenuti nešto s diska – igru primjerice – ona se na brzinu kopira na Optane da bi se brže pokrenula, no nakon toga Windowsi više ne mogu točno predvidjeti što će se slijedeće učitati pa nakon naglog pokretanja nemojte očekivati daljnja ubrzanja (što Intel dakako ne spominje u predstavljanju noviteta).

Svejedno, Optane je u stanju osjetno ubrzati svakodnevni rad sa stolnim računalom – nestrpljivo očekujemo po kojoj će se cijeni nuditi, jer ako neće biti jeftini – više će se isplati kupiti brzi SSD.

Optane

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.