Konferencija održana danas u zagrebačkom hotelu Antunović i ove je godine okupila gotovo petsto sudionika. Otvorio ju je predsjednik Uprave KING ICT-a Plamenko Barišić. Osvrnuo se na brojke koje se moraju promijeniti: „imamo izrazito slabu poziciju u Europskoj uniji po ulaganjima u inovacije i istraživanje, ulažemo tek 0,85 posto BDP-a“. Najveći problem vidi u nedovoljnom broju talentiranih stručnjaka: „ne možemo ih spriječiti da odlaze, ali stvarajmo uvjete da se nakon nekoliko godina iskustava u inozemstvu zažele vratiti“, apelirao je predsjednik Uprave KING ICT-a, koji se pohvalio poslovnim rezultatima: povjerenje klijenata i partnera tvrtku je dovelo do 630 milijuna kuna konsolidiranih prihoda u 2016., te do zapošljavanja više od  stotine novih ljudi.

Plamenko Barišić

Govoreći o Akcijskom planu teškom čak 880 milijuna kuna kojim Hrvatska kroči prema učinkovitoj, brzoj i pravednoj javnoj upravi, Mihovil Škarica, državni tajnik u Ministarstvu uprave osvrnuo se na naziv DOI konferencije. Od digitalizacije, inovacije i revolucije, javnoj upravi ponajviše treba ovo posljednje, rekao je Škarica objašnjavajući da digitalizacija ima svoj smisao kada su posložene sve kockice, sve organizacijske pretpostavke i procesi, svi ljudi i njihove kompetencije. Između ostaloga, najavio je projekt e-poslovanje u sklopu kojeg će se procesi i postupci s kojima se „suočavaju“ poduzetnici digitalizirati.

Direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić prezentirao je jedan od prvih velikih hrvatskih projekata koji je zadobio povjerenje Europske komisije, ukupno težak 225 milijuna eura. „Kažu da je Dubrovnik raj, a kao što znamo, u raj je teško doći“, rekao je Tolić posvjedočivši ipak da u raj mnogi dolaze, jer je u 2016. godini Zračna luka Dubrovnik obarala rekorde – 294 milijuna kuna prihoda, 85 milijuna kuna dobiti, dva milijuna putnika, suradnja sa 55 avioprijevoznika…

Još je jedan veliki projekt prezentiran na ovogodišnjoj DOI konferenciji – ulazak Hrvatske u Schengenski prostor, projekt u kojem je većina zadataka obavljena i u kojem je iskorišteno 116,7 milijuna eura, odnosno 97 posto sredstava, što nas svrstava  na 5. mjesto među ostalim državama jugoistočne Europe po iskorištenosti Schengenskih instrumenta. Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Joško Dorić prezentirao je niz uspješno implementiranih zadataka i projekata pod zajedničkim nazivom Schengen, uključujući nadzor Zelene i Plave granice.

I na kraju medvjedić, žirafa i lav koji samo izgledaju bezazleno, a zapravo su pravi i  sve veći, inovativni biznis raširen na sve kontinente u kojem su partneri tvrtke s Forbesove „liste 500“.

Josipa Majić ispričala je inspirativnu priču o studenticama koje su bez kapitala, infrastrukture i znanja o biznisu u samo nekoliko godina inovacijama, uvažavanjem potreba klijenata i učenjem,  stvorile tvrtku koja surađuje s najvećim korporacijama i organizacijama, ima cijeli portfelj patenata i sve čvršće gospodari  svojom tržišnom nišom – biometrijskim signalima. Danas su nekadašnje cure s medvjedićem, Teddy the Guardianom koji djeci mjeri temperaturu, ozbiljne poduzetnice povezane s odjelima istraživanja i razvoja u velikim tvrtkama i sjedištem u Londonu.

Na konferenciji je pozornost i ove godine plijenila DEMO soba u kojoj je predstavljen niz rješenja, inovacija i sustava koji štite, nadziru, analiziraju i povezuju različite procese, donoseći sigurnost i efikasnost u poslovanje, od aerodroma do upravljanja ljudskim potencijalima. Održan je i niz radionica na kojima su se sudionici konferencije iz prve ruke upoznali s pojedinim rješenjima i tehnologijama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.