Osim što je predstavio Galaxy S8 i S8+, Samsung je jučer u Londonu i New Yorku predstavio i novu verziju svoje kamere Gear 360 koja snima video i fotografije u 360 stupnjeva. I to je brzi napredak, obzirom da je prva verzija lansirana tek prošle godine.

Novi Gear 360 dolazi s promijenjenim dizajnom. Prvotna je kamera bila sferična i više nalikovala oku, a sada je oblik više nalik gljivi. Odmah se čini da je novi dizajn lakši za korištenje. Postolje se puno lakše može primiti rukom i manja je šansa da ćete ispustiti novu kameru ako ne pazite, što se moglo lako dogoditi s prvom verzijom koja je imala kraće i manje hvatljivo ugrađeno postolje. U što smo se mogli i uvjeriti u našem testu Geara 360 u prosincu.

Neki su analitičari skeptični zbog te promjene u dizajnu jer bi takvo rješenje moglo rezultirati tako da će više korisnika držati kameru u ruci i tako snimati što će, pak, pridonijeti veći broj video sadržaja koji će se – tresti jer ruka ipak nije tako stabilna kao stalci kojih je sve više na tržištu. No, za fotografije to ne bi trebao biti problem.

Za one koji žele stabilniju sliku tu je i standardni tripod. Promjene se i u mogućnostima kamere, sada Gear 360 snima 4K videa u razlučivosti 4096*2160. Dodana je i mogućnost live streamanja i to 2K videa. Emitiranje uživo funkcionira dakako preko smartfona. Live stream nije bio moguć s prvom verzijom kamere.

Gear 360

Samsung za sada nije objavio cijenu nove kamere, no očekuje se da bude povoljnija od prvog izdanja koje je u SAD-u stajalo 349 američkih dolara. Na tržište dolazi “na proljeće”.

Odlična je novost da Gear 360 više neće biti ekskluzivan uređaj rezerviran samo za Samsungove smartfone. Sada ćete tu kameru moći povezati i s drugim Android mobitelima (dokle god imaju Android 5.0 ili noviji operativni sustav), a također i s novijim verzijama iPhonea.

Očito je da Samsung polaže velike nade u ovaj projekt pa su se Korejci odlučili za poboljšanja u kratkom roku i za logičnu odluku proširenja kompatibilnih uređaja kako bi se i više korisnika moglo odlučiti za njihovu kameru.

https://www.youtube.com/watch?v=bG4eb5LMi1g

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.