Microsoft je veliku nadogradnju namijenjenu kreativcima svih oblika i vrsta pripremao već dulje vrijeme. Windows 10 Creators Update napravljen je tako da bi od njega najviše koristi trebali imati kreativni profesionalci, bez obzira na to čime se točno bave – tako barem tvrde službena glasila iz Microsofta.

Što nas sve, u kratkim crtama, očekuje u ovoj nadogradnji? Za početak, tu je pojačana sigurnost. Microsoft obećava potpunu kontrolu nad sigurnosnim opcijama našeg PC-ja putem jednog izbornika. Dakle, moći ćemo kontrolirati pristup programima, uključiti ili isključiti vatrozid, provjeriti što sve ‘propušta’ naš preglednik i tako dalje.

Tu se, jasno, ubraja i nova verzija preglednika Edge koja, pogodili ste, još jednom svima planira ponuditi najbolje surfanje internetom na planeti (ako pitate Microsoft). Tu je i opcija slike u slici koja će omogućiti rad na više fronti odjednom – gledanja serija dok tipkate u nekom programu i slično. Microsoft je obećao i podršku za svoje nove uređaje Surface Studio, Surface Dial i Surface Book.

U Windowse dolazi i interaktivni servis za gledanje prijenosa uživo Beam kojeg je Microsoft kupio prije nekoliko mjeseci. Ova konkurencija popularnom Twitchu i odnedavno YouTubeu koristi glavno oružje koje je Microsoft koristio od pamtivijeka kako bi korisnicima ponudio svoje proizvode – ugrađena je u Windowse kao temeljni dio operativnog sustava. Na Beamu ćete moći pratiti prijenose proigravanja videoigara kao i niz drugog sadržaja kojeg Microsoft planira objaviti u skoroj budućnosti.

mixed reality

Creators Update donosi i podršku za mješovitu stvarnost (mixed reality) koju je Microsoft predstavio u partnerstvu s Acerom. Riječ je o svojevrsnom koraku naprijed u odnosu na proširenu stvarnost (augmented reality) i polagani dolazak proizvoda koji široj publici planiraju ponuditi ono što je HoloLens predstavljao razvojnim timovima i pojedincima prilično dubokih džepova.

Konačno, u priču dolazi i novi Paint koji ovog puta ima i opciju za pojednostavljeni 3D koja će, pretpostavljamo, najviše oduševiti kreativce i entuzijaste koji planiraju iskusiti sav potencijal virtualne i proširene stvarnosti.

Za više informacija o ovoj nadogradnji posjetite Microsoftov službeni blog.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.