Bavit ćemo se prebacivanjem podataka, kontakata, glazbe, fotografija i video zapisa, kao i kako ćete aktivirati Googleove servise te kako izvući najviše iz mobilnog operacijskog sustava diva iz Mountain Viewa.

Odmah se pomirite sa činjenicom kako nećete moći baš sve prebaciti s iPhonea na Android. Brojni dodatni uređaji i oprema koje ste koristili s iPhoneom bit će beskorisni ili, u najboljem slučaju, ograničeno korisni jednom kad se pridružite malim zelenima.

Većina aplikacija za iOS ima svoje izdanja i za Android, tako da se vjerojatno nećete morati oprostiti s puno njih. Zato će gotovo sve što ste kupili putem iTunesa – a zaštićeno je zbog autorskih prava –  ostati nedostupno.

Kako prebaciti kontakte s Androida na iPhone

Glazbu ćete možda i ostaviti na iPhoneu, ali kontakte iz telefonskog i e-mail imenika svakako ćete htjeti prebaciti na svoj novi Android. Postoji više načina kako to možete učiniti.

Recimo, otvorite Settings, pa iCloud na iPhoneu, i zatim uključite Contacts. Na računalu se logirajte na web odredište iCloud. Kucnite po sličici zupčanika u donjem lijevom kutu i odaberite Select All, pa Export vCard.

Nakon toga se prijavite u Gmail, kucnite na Gmail u izborniku pri vrhu s lijeve strane, pa odaberite Contacts ili otvorite Google Contacts u svom web pregledniku, i kucnite na Import.

Isto možete postići i s besplatnom aplikacijom My Contacts Backup. Instalirajte ju na vaš iPhone, pokrenite, kucnite na backup i potom datoteku sa sigurnosnom kopijom (backupom) pošaljite na korisnički račun e-pošte koji koristite na Androidu. Dobit ćete datoteku u formatu .vcf koju možete učitati u aplikaciju s kontaktima u Androidu.

Kako uskladiti kalendare

Ako ste već otvorili korisnički račun pri Googleu i Gmail (što ćete ionako trebati na vašem Androidu), ovaj će korak biti jednostavan. Otvorite na iPhoneu Settings pa Mail, Contacts, Calendars. Dodajte svoj korisnički račun na Gmailu ili ga odaberite ako je već dodan, pa uključite sinkronizaciju za Calendars.

Prebacivanje s Appleovih na Googleove servise

Apple je poznat po svom prilično zatvorenom i nadziranom eko-sustavu. Želite li se prebaciti na Android, trebat ćete početi koristiti Googleove servise. Za to je ključno imati korisnički račun za Google, pomoću kojeg ćete se ulogirati na njih i pritom imati pristup kontaktima, oznakama, kalendaru i datotekama.

Evo što vam je na raspolaganju:

  • Google Contacts (kontakti)
  • Google Calendar (kalendar)
  • Chrome (web preglednik)
  • Google Drive (servis u računalnom oblaku)
  • Google Docs (izrada i dijeljenje dokumenata)
  • Google Play Music (glazba)
  • Google Photos (fotografije)
  • Hangouts (za brbljanje)
  • Google Keep (bilješke i popisi)

Tu su još YouTube (video), Google Maps (navigacija), Google Wallet ili Android Pay (beskontaktno plaćanje – još nije dostupno kod nas), Google Assistant (bivši Google Now – digitalni pomoćnik, poput Siri) i još niz korisnih aplikacija (Sky Map, Translate, Trips…)

Mnoge među njima već poznajete jer ste ih vjerojatno koristili i na iPhoneu.

Kako prebaciti fotografije i video

Na raspolaganju je više načina pomoću kojih možete prebaciti datoteke s iPhonea na Android. Jedan od najjednostavnijih je spojiti USB-om iPhone na stolno računalo s operacijskim sustavom Windows i potom odabrati Import pictures and videos za automatsko prebacivanje ili Open device to view files (fotografije i video zapise naći ćete u mapi Internal Storage/DCIM).

Ako imate Maca, prozor za prijenos trebao bi se pojaviti čim na njega spojite iPhone, pa možete u njemu odabrati datoteke za prijenos.

Kad ste prebacili datoteke na računalo s Windowsima USB-om povežite pametni telefon s Androidom na njih. Trebao bi se pojaviti skočni (pop up) prozor u kojem ćete odabrati Open device to view files. Možete odabrati i povući (drag and drop) datoteke s računala na Android.

Možete to obaviti i bežično, koristeći servise u računalnom oblaku. Instalirajte Google Photos, Google Drive, Microsoft OneDrive, DropBox ili neku sličnu aplikaciju na vaš iPhone, prebacite datoteke i potom instalirajte istu aplikaciju na Android pa ih preuzmite.

Kako prebaciti glazbu

Glazbu s korisničkog računa pri iTunesu na Android najjednostavnije ćete prebaciti ako se ulogirate (prijavite) na Google Play Music na istom računalu na kojem je iTunes s glazbom. Preuzmite Music Manager, instalirajte ga i odaberite opciju iTunes kad vas upita kamo želite pohraniti glazbu. Potom ćete moći odabrati Upload all songs and playlists. Možete odabrati također i pojedine playliste i podcaste, ali vjerojatno je najbolje odmah odabrati sve.

Filmove te TV serije i emisije ne možete legalno prebaciti s iTunesa na Android jer ćete time ukloniti zaštitu.

Kako prebaciti SMS-ove

Ovo će biti dosad najzahtjevniji zahvat. Možete pokušati upotrijebiti besplatnu aplikaciju iSMS2droid, no to možda neće funkcionirati uvijek, a i morat ćete napraviti sigurnosnu kopiju (backup) SMS-ova na iTunes i potom tražiti pravu datoteku koju treba prebaciti u odgovarajući format.

Možete isprobati i Samsungov softver Kies za povrat sigurnosne kopije iPhonea (uključujući i SMS-ove) na Samsungov pametni telefon s Androidom, kao i niz aplikacija koje ćete trebati kupiti. Koliko su učinkovite, pitanje je.

Za što god se odlučili, ne zaboravite isključiti iMessage prije no što se bacite na prijenos, inače bi SMS-ovi i MMS-ovi mogli nastaviti pristizati na vaš stari iPhone.

Kako se snaći na Androidu?

Navigacija na Androidima je ponešto drukčija nego na iPhoneu, gdje je sve podređeno svemoćnoj tipki Home. Umjesto jednog, Androidi imaju tri navigacijske tipke na zaslonu ili ispod njega. To su:

Home
Ova će vas tipka uvijek dovesti na početni zaslon. Zadržite li pritisak na njoj, aktivirat ćete Google Now. Uvijek je u sredini.

Back
Kao što joj ime kaže, uvijek će vas vratiti korak nazad – na prethodnu stranicu, zaslon ili što god ste već radili. Pomoću nje možete i izaći iz aplikacija. Obično je smještena lijevo od tipke Home.

Nedavno korištene aplikacije ili multitasking
Pokazat će vam nedavno korištene aplikacije ili aplikacije koje su trenutno aktivne, odnosno otvorene. Ovdje možete zatvoriti otvorene aplikacije, jednu po jednu ili sve odjednom. U izdanjima Androida 5.0 i novijima ovdje ćete naći i tabove za Chrome, a neke aplikacije mogu imati više kartica odjednom. Obično je smještena desno od tipke Home.

Na nekim uređajima, naročito starijima, mogli bi pronaći i:

Menu
Ova tipka prizvat će izbornik s opcijama za zaslon na kojem se nalazite ili aplikaciju koju koristite.

Search
Aktivira Googleovu tražilicu. Pritisnete li ju dulje, aktivirat ćete glasovnu pretragu.

Umjesto na početnom zaslonu, kao na iPhoneu, aplikacije na Androidu često će biti poslagane u ladici za aplikacije (app drawer). U Androidu možete imati više početnih zaslona. Do njih dolazite potezanjem prsta po zaslonu lijevo ili desno.

Na svim početnim zaslonima u retku pri dnu naći ćete sličicu Apps, uz Phone, Contacts, Messaging i Internet. Ako želite dodati prečicu za aplikaciju izravno na početni zaslon, samo ju pronađite u ladici za aplikacije, kucnite po njoj i zadržite pritisak dok se ne počne micati, a ispod se ne pojavi početni zaslon. Potom ju smjestite gdje ju želite imati.

Mobitel će vas o svemu važnome obavijestiti notifikacijama. Kako bi ih pregledali, na početnom zaslonu ih povucite prstom od vrha. Za više pojedinosti ili kako bi poduzeli neku akciju kucnite na njih. Odbaciti ih možete tako što ćete ih povući prstom prema rubu zaslona.

Kako prilagoditi Androida?

Za razliku od iPhonea, Androide je moguće u velikoj mjeri mijenjati i prilagođavati. Kako bi mu promijenili izgled, kucnite i zadržite pritisak na bilo kojem praznom dijelu početnih zaslona. Pojavit će se skočni izbornik pomoću kojeg ćete postaviti pozadinsku sliku (wallpaper).

Na velikom broju Androida tako možete dodati i widgete, aplikacije, mape… Što su widgeti, pitate se? To su prozorčići u pojedine aplikacije koji se mogu osvježavati automatski kako bi vam stalno prikazivali friške informacije poput, recimo, vremenske prognoze, sportskih rezultata ili tvitova, a da pritom ne morate otvarati matičnu aplikaciju.

Ako vam ni to nije dovoljno, isprobajte jedan od brojnih alternativnih launchera s trgovine Google Play. Često su besplatni.

Aplikacije

U usporedbi s App Storeom, Google Play trgovina nudi veći broj aplikacija, ali i veći broj onih koje su niže kvalitete. Kako se razvojnim programerima više isplati raditi za iOS jer je zarada bolja, većina novih aplikacija i igara pojavit će se prvo u izdanju za iPhone. No, taj je jaz danas značajno manji nego prijašnjih godina. S druge strane, aplikacije u Playu su općenito jeftinije i ima više besplatnih.

Androidi često imaju više aplikacija koje obavljaju istu zadaću, a možete ih i sami dodati ako niste zadovoljni onima koje su predinstalirane. Kad god pokrenete proces koji može obaviti više od jedne aplikacije pojavit će se prozor u kojem ćete moći odabrati onu koju želite, za taj put ili za stalno.

Kad poželite pogledati popis svih aplikacija, otvorite Settings pa Apps. Ovdje ih možete deinstalirati, očistiti im podatke ili cache te pogledati koje sve dozvole traže. Povremeno ćete ih trebati nadograditi na nova izdanja, za što će vam stići obavijest ili to možete obaviti i sami ručno u trgovini Play, gdje ćete odabrati Menu i odabrati My apps pa opciju Update all.

Ima toga još, ali ovo će vam biti dovoljno za početak dugog prijateljstva s Androidom. Sretno!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.