Microsoft. Posljednja granica. To su bila putovanja svemirskog broda interneta i njegovog dugog putovanja. Sve dok jednog dana Android nije srušio Microsoft Windows s trona! Svjedočimo povijesnom trenutku u kojem Windowsi više nisu vodeći sustav preko kojeg korisnici pristupaju internetu.

Velike su šanse da ovu vijest čitate s mobitela i Android platforme. Neovisni analitičari iz tvrtke StatCounter objavili su da je upravo Android preuzeo prvo mjesto u svijetu po korištenju interneta. I to je prvi put da se dogodilo da Microsoft nije na vrhu te statistike.

To je ujedno i ultimativni pokazatelj i potvrda velike navike korisnika da sve više sadržaju s interneta pristupa preko mobilnih uređaja.

„Ovo je prekretnica u povijesti tehnologije i kraj jedne ere. Ovo je kraj Microsoftove svjetske dominacije na tržištu operativnih sustava koja je započela u 80-ima. Ovo je također veliki iskorak za Android, koji je imao samo 2,4 posto udjela u globalnom korištenje interneta prije samo pet godina“, izjavio je Aodhan Cullen, direktor StatCountera.

Rezultate su dobili analizom 2,5 milijuna web stranica diljem svijeta koje obično generiraju 15 milijardi pregleda stranica svakoga mjeseca.

ilustracija: StatCounter

Iako se radi o velikoj prekretnici, razlika u novom vodstvu je iznimno mala. Android je pretekao Windowse za samo 0,02 posto i sada vodi sa 37,93 posto u odnosu na udio Windowsa od 37,91 posto.

Veliki rast Androida leži na velikom rastu mobilnih uređaja, pogotovo u zemljama u razvoju. Istovremeno, globalne brojke prodaje PC-a u opadanju su svake godine još od 2012. godine.

No, unatoč tome globalno je Microsoft Windows i dalje iznimno važan operacijski sustav, posebno je jak u SAD-u, Rusiji i dobrom dijelu Europe, uključujući i Hrvatsku. U Americi je, pak, Android tek na trećem mjestu s 21,2 posto udjela) jer je – očekivano – vrlo popularan Appleov iOS (25,7 %).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.