]Hrvatski Telekom je objavio kako je u svim T-Centrima osigurao uvjete za prihvat i daljnje ekološko zbrinjavanje starih elektroničkih uređaja iz HT-ovog prodajnog asortimana (mobiteli i drugo) i pripadajućih baterija.

Mobiteli i drugi elektronički uređaji u sebi sadrže komponente koje mogu negativno utjecati na okoliš ukoliko se nekontrolirano odbace. Njihovim pravilnim odlaganjem pomažemo u sprečavanju mogućih negativnih posljedica na okoliš i ljudsko zdravlje.

Procjenjuje se da se u Hrvatskoj godišnje baci 30-45 tisuća tona elektroničkog otpada (stari kućanski aparati, TV uređaji, računala, mobiteli, hladnjaci i slično). Prosječno svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci 6,67 do 10,11 kg elektroničkog otpada, a ta količina se stalno povećava, prosječno za 10 posto na godinu.

Sastav mobilnih uređaja varira ovisno o modelu, te o razvoju tehnologije jer se stalno u proizvodnju uvode nove tvari i spojevi, s boljim ili poboljšanim svojstvima. Analize nekih od proizvedenih modela pokazuju sljedeći sastav: većim dijelom se mobilni uređaj sastoji od različitih vrsta plastike (npr. ABS plastike ima oko 29 posto), bakra i komponenti bakra ima prosječno oko 15 posto, željeza oko tri posto, dok oko jedan posto ima elemenata kao što su nikal i spojevi nikla, cink i spojevi cinka, srebro i spojevi srebra, aluminij, kositar, olovo, zlato, mangan, itd. Oko jedan posto ima i prigušivača plamena, koji spadaju u opasne materijale.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.