Nakon nekoliko godina harmoničnog korištenja MacBooka Air, svaki put kad recenziram gejmerske laptope podsjetim se koliko je moj prijenosnik zapravo lagan. Ovo se desilo i u trenu kada sam po prvi put u ruke primio Lenovo IdeaPad Y520. Riječ je o 15,6-inčnom, 2,5 kilograma teškom laptopu koji je napravljen za uživanje u igrama. Njegov hardver već na papiru je izgledao kao mokri san svakog obožavatelja digitalne zabave, što otprilike znači da ni sam nisam mogao ostati ravnodušan.

Makar bi mogao raspravljati o tehnološkim izborima iza svake komponente koja je smještena u agresivno osmišljeno kućište Legiona, reći ću da ovdje zbilja gledamo najbolji prijenosni hardver koji možete dobiti za iznos manji od 10.000 kuna. Računalo pogoni moćni procesor iz Intela, zapremina mu je više nego dovoljna zahvaljujući munjevitom disku SSD od 512 GB, a za grafiku je odgovorna superbrza GTX 1050 Ti kartica sa 4 GB memorije. U slučaju da vam sve ovo navedeno ne znači bogznašto, reći ću samo da se radi o stvarno moćnom hardveru za gejming bez previše kompromisa.

Dizajn i performanse

Kućište Legiona je kombinacija plastike i metala, ventilacija puše u ravnini s tipkovnicom, a monitor je vidljiv iz dosta širokog spektra kutova. Ono što mi je smetalo na startu i nastavlja mi smetati nakon tjedan dana korištenja su tri presudna faktora. Za početak, tipke su osvjetljene mega-agresivnom crvenom bojom i pravi su magnet za otiske prstiju. Kao drugo, ovaj laptop nećete nikad, ali nikad držati u krilu. Ne radi se o perolakom uređaju i kao drugo – grije se k’o sam vrag.

Konačno, tu su problemi koje sam imao sa instalacijom softvera. Pošto računalo koristi pokretački softver koji ne dolazi u sklopu Windowsa 10, za osposobljavanje bežične mreže prvo ćete laptop morati spojiti na žičanu mrežu, skinuti softver za bežičnu mrežu i onda se spojiti na Wi-Fi. Da. Komplicirano je.

Što se ostatka korisničkog iskustva tiče, rekao bi da se radi o vrlo glatkom iskustvu. Videoigre u 99 posto slučajeva rade u maksimalnoj razlučivosti pri više nego zadovoljavajućoj brzini, zvuk je zahvaljujući pametno postavljenim zvučnicima više nego solidan, a konačni dojam laptopa je zbog industrijskog dizajna i naglaska crvene boje uočljivi mišung ‘malo jačeg’ laptopa i magneta za mlađe adolescente.

Sve u svemu, ako s lakšeg laptopa prelazite na Y520, pripremite se na nekoliko šokova. Riječ je o prijenosnoj gejmerskoj stanici koja u principu nije smišljena za korištenje bez spajanja na utičnicu, što vrijedi napomenuti s obzirom da tu pričam o laptopu. Kao drugo, u krilu ga, pogotovo ljeti, nećete htjeti držati jer će vas zrak iz ispušnog dijela zgrijati puno više nego što planirate. Kao treće, crvena agresivna ali kvalitetno izrađena tipkovnica definitivno nije po svačijem ukusu.

Lenovo Legion Y520

Opći dojam

Cjenovno, za novac koji investirate Lenovov Y520 Legion zbilja daje jako puno. Radi se o jako, jako moćnom računalu koje će zastajkivati samo kod najzahtjevnijih igara, dok će sve ostale pokretati u maksimalnom broju sličica u sekundi. Ako ste onaj tip korisnika koji na računalu mora imati sve filmove, serije, glazbu i videoigre koje je ikad vidio, trebat ćete razmišljati o eksternom disku jer je 512 GB zapravo puno manje mjesta nego što se čini.

Sve ovo u konačnici Y520 plasira u sferu pristupačnih i vrlo moćnih prijenosnih gejmerskih laptopa. Radi se, naime, o moćnom PC-ju za igranje koji radi upravo ono što ste od njega očekivali. Premda nije riječ o najjeftinijem gejmerskom prijenosniku ikad napravljenom, valja voditi računa da ispod poklopca ima kvalitetne komponente koje će korisniku osigurati bezbrižnu zabavu bez zastajkivanja još minimalno tri do četiri godine.


+

  • hardver
  • performanse
  • omjer cijene i dobivenog

  • instalacija softvera
  • radna temperatura
  • bezdušni agresivni imidž


15,6″

1920*1080

i7-7700HQ

2,8 / 3,8 GHz

16 GB

512 GB SSD

GTX1050Ti

4 GB

2,4 kg

2,6 cm

9.899 kuna

Mikronis

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.