Kad mi je ponuđeno da uzmem ovu stvarčicu na test, nisam ni časa dvojio: da, zanima me. Moj mobitel je nekad, kad je bio mlad i nov-novcat, znao izdržati po cijeli dan s jednim punjenjem baterije, ali to već odavno nije tako. Vanjski zvučnik je također dobrodošao – glazba je najbrži, i najefektniji način za podizanje raspoloženja, bilo da ste u društvu ili sami.

Kombinacija tih dvaju uređaja u jednom djelovala mi je dobitno. Međutim, nisam previše razmišljao… Da jesam, sjetio bih se da su Bluetooth zvučnici stvarčice čije baterije mogu izdržati par sati – za gledanje dva-tri cjelovečernja filma; tek oni najveći primjerci mogu izdržati cijeli radni dan svirke – a ovaj nije najveći. Stoga, očekivati da će nakon višesatne svirke ovaj zvučnik još i napuniti mobitel „do kocena“ – naprosto je nerealno.

To, uostalom pokazuju i brojke. Kapacitet baterije ovog uređaja je 2200 mAh – manje od kapaciteta baterije mog smartfona.

Uglavnom, ono što realno možete očekivati od ovog gadgeta je da vam dopuni bateriju mobitela – recimo, desetak ili dvadesetak posto – toliko da na njemu možete primiti poziv ako vas netko nazove, ili obaviti nešto što vam je bitno. Baterija za punjenje mobitela ovdje je samo za prvu pomoć.

Svejedno, i to je dobro došlo. Kada bi postojala kombinacija Bluetooth zvučnika i punjača mobitela koji ga može napuniti od 0 do 100%, to bi morala biti „hrga“ od uređaja, velika i teška. Draže nam je ovako.

Dizajn i performanse

Lark je poljska tvrtka koja ima više od desetljeća iskustva s proizvodnjom raznoraznih mobilnih uređaja – od zvučnika, digitalnih foto-okvira i DVB-T antena do GPS prijemnika, tableta i mobitela. Naravno da se svi oni proizvode u Kini, ali njihov dizajn, pakiranje, izrada – sve svjedoči o europskom podrijetlu.

Zvučnik dolazi u prozirnoj kutiji – vjerojatno zato da biste već u trgovini mogli vidjeti kako je to zgodna stvarčica. Uživo izgleda bolje nego na fotografijama. Kada ga primite u ruku, još je bolje: središnji dio zvučnika prekriven je aluminijem. U ruci, FreeSound je prilično težak ali to mu samo dodaje na ozbiljnosti.

Zgodan detalj su gumene „nožice“ na donjoj plohi; zahvaljujući njima, zvučnik će ostati stajati uspravno kad ga postavite na stol ili neku drugu površinu; neće ga srušiti prvi povjetarac.

S gornje strane su četiri tipke: za uključivanje/isključivanje, play/pause te premotavanje naprijed i natrag. Zanimljivo je da svaka od tih tipki ima i dodatnu funkciju, koju ćete pokrenuti tako da zadržite prst na njoj. Učinite li to s prvom tipkom, FreeSound će vam pokazati koliko su mu baterije napunjene – tako što će osvijetliti jednu, dvije, tri ili sve četiri tipke (sve imaju diode, što je zgodan detalj – nije problem pronaći pravu tipku po mraku). Dulji pritisak na tipku Play će pokrenuti Bluetooth uparivanje (još dulji će isključiti Bluetooth vezu) a dulji pritisak na ostale tipke će pojačati ili stišati zvučnik.

Pored njih, na rubu je i peta tipka, manja od ostalih: njime palite baterijsku svjetiljku. Da, Larkov uređaj ima i treću funkciju – nije to samo zvučnik i punjač baterije: može poslužiti i kao baterijska svjetiljka. Nije da daje neko jako svjetlo, ali – baš kao i punjač – ima situacija kada će dobro poslužiti, bit će vam drago da je ovdje.

Svjetiljka je smještena na desnom rubu, a pored nje su dvije USB utičnice – micro USB za punjenje zvučnika (kabel je priložen – ali pazite: samo kabel, nema utikača!) i klasični USB za priključivanje mobitela kojeg želite napuniti (što isto možete učiniti preko priloženog kabela – ako vaš mobitel nije iPhone). Tu je i manja, AUX utičnica (kao ona za slušalice) preko kojeg možete priključiti uređaj koji ne podržava Bluetooth – neko starije računalo, primjerice. I taj je kabel priložen. (Prilično je kratak – šteta).

Na lijevom rubu nema ništa.

Sa stražnje strane je velika površina na kojoj je samo logotip Larka – na gumiranoj podlozi koja je vrlo, vrlo susretljiva prema otiscima prstiju, što ne služi na čast Larku.

U kutiji se nalaze i upute na engleskom jeziku

 Opći dojam

Kvaliteta zvuka je vrlo dobra. Najkraći opis bi bio: glasan i jasan. Dakako, od Bluetooth zvučnika koji košta 249 kuna ne možete očekivati da zvuči kao Bose, B&O ili B&W. Kvaliteta zvuka nije hi-fi, ali po mišljenju vašeg autora zaslužuje solidnu četvorku: zvuk je uvjerljiv, uravnotežen – ne nedostaje ni srednjih, ni visokih, a srećom ni dubokih tonova (kao kod većine zvučnika ove veličine). I k tome prilično glasan – dobro će doći za party.

(Usput budi rečeno, o glasnoći zavisi i trajanje baterija: u uputama Lark navodi da će trajati pet-šest sati ako „odvrnete“ zvučnik do maksimuma, a 15-20 sati ako smanjite glasnoću. Oboje nam se čini pomalo preoptimistično, ali nije daleko od našeg iskustva.)

Da, ovaj uređaj ima mana – naveli smo ih više od nekoliko. Ali u odnosu na njegovu cijenu – to su sitnice koje ćemo rado oprostiti. Za 249 kuna nećete naći Bluetooth zvučnik koji bi nadmašio ovoga glasom i stasom – a Lark ima i par asova u rukavu.


+

  • cijena
  • glasan i jasan zvuk
  • svjetiljka i punjač

  • punjač samo za nuždu
  • lako se prlja
  • nevelik kapacitet baterije

265 g

150*30*82 mm

249 kuna

Mikronis

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.