Naši su djedovi i bake pisali na pločice, ali ako će biti po Sonyjevom – i naša djeca će. Mi sigurno nećemo: ne samo zato što se ova naprava zasada nudi samo u Japanu, nego i zbog znatno prozaičnijeg razloga: ne možemo si ju priuštiti. Sony DPT-RP1 će se moći kupiti na japanskom tržištu od 5. lipnja, po cijeni od 80.000 jena – više od pet tisuća kuna.

Uređaj je opremljen 13,3″ ekranom; velik je otprilike kao A4 list papira, „debeo“ kao tridesetak listova papira a teži i manje – manje od 30 grama. (Da, grama. Usporedite to s težinom prosječnog tableta!).

Sonyjev uređaj radi isključivo s dokumentima u PDF formatu, a s njim ćete dobiti poseban softver koji web stranice i različite dokumente s računala pretvara u PDF format i bežično šalje na DPT-RP1 (tko je vidio davati pamtljiva imena gadgetima?), preko Bluetootha ili WiFi-ja. Tu je i USB, kao i NFC kojeg možete iskoristiti da otključate uređaj – dovoljno ga je dotaknuti mobitelom ili smart karticom.

Od tehničkih detalja, znamo da ekran nudi impresivnu razlučivost od 1.650*2200 piksela i poseban novi tip ‘non-slip’ zaslona. Olovka koju pritiskom na tipku mijenja funkciju (pisanje-brisanje-označavanje) a ugrađenih 16 GB dovoljno je da u uređaj spremite cijelu knjižnicu.

e-papir

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.