Kao što je i najavljeno, nove inačice Windowsa će dolaziti redovito i bez naknade. Naravno, korisnika se ništa ne pita, pa ovu nadogradnju nije moguće isključiti. Zato tijekom narednih tridesetak dana možete očekivati da sistem sam pokrene nadogradnju u trenutku kad je računalo neaktivno. Ako ste kao ja, i sve morate odmah vidjeti, pozovite Postavke (Settings) a zatim Ažuriranje (Update) i ručno pokrenite stvar.

Microsoft Windows 10

Sam postupak traje više od sat vremena (brzina zavisi od značajki računala). Ne zahtjeva nikakvu aktivnost korisnika osim ponovne prijave (login) na računalo.  Konačni rezultat može biti dosta bezbolan ili totalna katastrofa, u zavisnosti od vašeg korisničkog računa. Ako je vaš korisnički račun vezan za Microsoftov korisnički račun (npr. Outlook account) tada će sve biti u redu. Glavnina postavki ostat će nepromijenjena (o ostalome kasnije). No ako koristite lokalni korisnički račun (Local User Account) tada će vas update “nagraditi“ potpunim resetiranjem SVIH postavki.

To ponovno otvara pitanje koristiti lokalni korisnički račun i time ostati anoniman ili Microsoft korisnički račun uz sve pogodnosti i nedostatke koje to donosi. Pogodnost je čuvanje svih postavki vašeg računala i mogućnost njihovog automatskog prenošenja na drugo računalo s istim korisničkim računom. No to je ujedno i najveći nedostatak jer povrjeđuje vašu privatnost i omogućuje Microsoftu pristup do jako puno vaših podataka.

Mnogima je upravo to najveći problem zbog kojeg napadaju Windows 10. S namjerom da ovaj problem donekle ublaže, ova nadogradnja dolazi s dvije razine pristupa podatcima. Nakon nadogradnje računalo će vam ponuditi da odaberete razinu pristupa podatcima na vašem računalu. Možete birati između punog (full) i osnovnog (basic) pristupa podatcima. Da bi dodatno ublažili negativan dojam tom postupku dano je ime Diagnostic Data. To bi trebalo sugerirati da će se podatci koristiti samo za dijagnostičke potrebe. Drugi ustupak korisnicima je transparentnost, odnosno detaljni popis svih „dijagnostičkih“ podataka koje će Windowsi prenijeti u Microsoft.

Popis punih (full) podataka koje sistem prenosi dostupan je na adresi: https://technet.microsoft.com/itpro/windows/configure/windows-diagnostic-data a popis osnovnih (basic) podataka na adresi: https://technet.microsoft.com/itpro/windows/configure/basic-level-windows-diagnostic-events-and-fields.

Pogledate li ove popise vidjet ćete da će računalo „dijagnosticirati“ vaše adrese, lozinke, WiFi podatke, lokaciju i hrpu drugih podataka kojima je moguće pratiti vaše aktivnosti. Usporedimo li popise, jasno je da su razlike gotovo kozmetičke. Osnovni skup više je nego dovoljan za uspješnu marketinšku upotrebu (pogotovo kad uzmemo u obzir da je komercijalna upotreba svih tih podataka odnedavno potpuno legalna). Naravno, zahvat u podatke nije moguće spriječiti osim već spomenutim korištenjem lokalnog korisničkog računa – uz sve muke i glavobolje koje to donosi. No već i vrapci na grani znaju da je privatnost odavno umrla pa nam ne preostaje ništa drugo nego da pobjegnemo na pusti otok ili se pomirimo s idejom da smo postali roba.

Kao posebnu bizarnost valja spomenuti da linkovi koji se pojavljuju u postavkama vezanim za podešavanje privatnosti (Privacy) ne rade (barem u trenutku pisanja ovog teksta). Tako u postavkama nalazimo nekoliko linkova koji vas pozivaju da saznate više o zaštiti privatnosti no ako kliknete na Learn more dobit ćete informaciju da stranica nije pronađena. No vjerujem da je ovo privremeni problem i da će ubrzo biti otklonjen.

Vjerojatno vas najviše zanima što je novo u ovom unapređenju. Kratak odgovor je – malo toga na prvi pogled i još manje za korisnike u Hrvatskoj (jer ovdje Cortana i dalje ne radi). Istovremeno, ima jako puno sitnih i gotovo nevidljivih promjena…

Postavke

Nekad davno netko vrlo mudar u kompaniji Microsoft odlučio je sve postavke sistema objediniti u jedan prozor po imenu upravljačka ploča (Control panel). Tako su svi korisnici odmah znali kamo trebaju gledati ako žele nešto podesiti ili promijeniti u sistemu. No vremena mudrih i razumnih odluka odavno su prošla pa je odlučeno da se stvar malo modernizira. Tako je Windows 8 dobio još jedan prozor po imenu Postavke (Settings). Pri tome je dio podešavanja prenesen u ovaj novi prozor, a dio je ostao u starom. Korisnici su tako dobili novu razonodu pogađajući gdje bi neko podešavanje moglo biti i kako pronaći odgovarajuću stranicu. Korisnici (pogotovo iskusniji) bili su time tako oduševljeni da su po internetu o tome napisali gomilu ljutih tekstova. No to u Microsoftu nikoga nije zaustavilo pa je isti mehanizam prenesen i u Windows 10.

Nakon nekog vremena korisnici su prihvatili surovu realnost i postupno zapamtili gdje je neka postavka pa su neko vrijeme mogli podesiti nešto bez duge potrage za odgovarajućom stranicom. I, evo, stigao je Creators Update. Pri njegovoj izradi netko je došao na genijalnu ideju: idemo prenijeti još postavki u novi prozor. I učiniše tako. Onda je netko zaključio da to nije dovoljno zbunjujuće pa su došli na još bolju ideju: idemo većinu stranica u novom prozoru presložiti tako da opet nitko ne zna gdje je što. Zamišljeno, učinjeno. Naravno, sve ove promjene prvi su primijetili korisnici koji su uključeni u program ispitivanja nove verzije i gotovo u glas prosvjedovali protiv toga. Dakako, uzalud.

No korisničko plakanje za starom verzijom nije prošlo nezapaženo. Netko je zaključio da je nezdrava ta ljubav za tako démodé rješenjem podešavanja. Zbog toga su odlučili ovaj prozor dodatno sakriti pa su iz Start izbornika uklonili link za njegovo pozivanje. Osim toga potrudili su se ukloniti i odgovarajući naredbu iz sistemskog izbornika (desni klik na tipku Start). Tako se sad korisnici osim traganjem za odgovarajućom stranicom za podešavanje mogu zabaviti i razmišljanjem kako da pozovu upravljačku ploču (Control panel).

Dakle, jedna od novosti je novi izgled prozora Postavke (Settings). Pri tome su postavke dosta promiješane, a pojavile su se i dvije nove. Većina dosadašnjih postavki i dalje je prisutna (ako ih uspijete pronaći), a detaljnije ćemo se pozabaviti novima.

Microsoft Windows

Tako pri podešavanju ekrana (System/Display) osim poboljšanog načina podešavanja razlučivosti nalazimo i postavke za noćni način rada (Night light). Riječ je o prigušenju plave boje kako rad za ekranom ne bi loše utjecao na spavanje. Postavke omogućuju promjenu pomicanjem klizača, kao i određivanje u kojem će vremenu ovakav način rada biti aktivan.

Na stranici za podešavanje prostora za pohranu (System/Storage) novost je mogućnost bolje brige za prostor na disku. Postavka Storage sense omogućuje uključivanje automatskog brisanja nepotrebnih zapisa na disku. Možemo odrediti automatsko brisanje privremenih (temp) zapisa, kao i zapisa koji se u košu za otpatke nalaze više od 30 dana.

Zanimljiva je i stranica za rad na više uređaja (System / Shared experiences). Prema uputama ovo bi trebalo omogućiti prijenos sadržaja između ekrana na više računala (pa čak i na Android). No detaljnijih uputa o tome nema pa se nagađa da će ova mogućnost biti dostupna unutar nekih aplikacija. Svi pokušaji da to isprobam nisu za sada dali nikakav rezultat.

Ako vam ponuđena paleta boja u sistemu nije dovoljna, na stranici za podešavanje boje (Personalization/Colors) naći ćete i stavku Custom color. Tako možete sami odabrati boju koja će se koristiti za sistemsku traku, okvire prozora i slično.

Stranica za rad s temama (Personalization/Themes) znatno je poboljšana. Tu je i nova stavka koja omogućuje odabir tema s interneta kroz program Store. Dostupno je više desetaka tema i sve su (bar za sada) besplatne.

Dodatna stranica Apps samo je dio plana zbunjivanja korisnika. Stranica ne sadrži nove postavke, nego su na nju preseljene postavke ranije dostupne na drugim stranicama.

Za razliku od toga, stranica namijenjena igranju (Gaming) donosi cijeli niz novosti namijenjenih ljubiteljima igara. Tako ovdje možete podesiti snimanje igre (Game DVR), prikazivanje igre putem mreže (Broadcasting) i prilagođavanje računala igranju (Game Mode). Sve ovo zahtjeva dovoljno snažno računalo.

I na kraju, stranica za ažuriranje sustava (Update & security) donosi dvije novosti. U postavkama za rješavanje problema (Troubleshoot) nalazimo cijeli niz pomoćnih programa koji bi trebali korisniku pomoći u rješavanju problema s računalom. Vrijeme će pokazati ima li od ovoga neke koristi. Druga novost je mogućnost pronalaženja uređaja (Find My Device). Korisno ako ste zametnuli prijenosni uređaj, pod uvjetom da je na njemu ova mogućnost uključena.

Dakle, puno sreće s pronalaženjem postavki a ako vam je upravljačka ploča i dalje potrebna pozovite je tako da otvorite Start izbornik i zatim otipkate “contr…” te u popisu odaberite Control Panel.

Novosti

Većinu korisnika zapravo zanima koje novosti donosi Creators Update. Pogledamo li detaljnije, možemo većinu novosti podijeliti u četiri grupe. Tu su donekle korisna poboljšanja, gotovo beskorisna poboljšanja, slijede neupotrebljiva poboljšanja i, na kraju, programi koji uopće ne rade.

Donekle korisna poboljšanja nalazimo u web pregledniku Edge (pod pretpostavkom da ga koristite). Tako je sad u ovom programu moguće spremiti otvorene tabove za kasnije čitanje (Set tabs aside). Kasnije je sve ove tabove moguće otvoriti kroz dodatni pregled. Novitet je i traka s grafičkim prikazom otvorenih tabova, što omogućuje lakši odabir željenog taba. Vjerojatno najzanimljivija novost u programu Edge je mogućnost čitanja knjiga. Program podržava EPUB format a knjige u tom formatu dostupne su i u programu Store.

Ostale sitne dopune u programu Edge (telegrafski): Flash sadržaji su izvorno blokirani u korist HTML5 sadržaja. Dodana je podrška za mrežno plaćanje kako bi Edge podržavao plaćanje karticama spremljenim u Microsoft Wallet. Poboljšana je stabilnost i uvedena podrška za nove oblike sažimanja sadržaja web stranica. Dodana je mogućnost izvoza i poboljšana mogućnost uvoza spremljenih linkova (Favorites). I na kraju, dodana je mogućnost da pokrenete program koji skidate s interneta (Run) bez potrebe da ga prethodno spremite u mapu Downloads kao što je to oduvijek bilo u programu Internet Explorer.

Korisnici koji računalo koriste za igranje (i posjeduju jače računalo) možda će koristiti mogućnost snimanja igre (Game DVR) i prikazivanja igre preko interneta (Broadcast). No nesumnjivo će pozdraviti način rada prilagođen igranju (Game Mode). Uključivanjem ovakvog rada više se resursa posvećuje igranju, pa igre bolje rade a slabije se izvršavaju pozadinski zadatci.

Najznačajniji dio skupine gotovo beskorisnih poboljšanja čini podrška za 3D i virtualnu stvarnost. Unatoč najavama, Microsoft Paint nije dobio nove funkcije, nego je dodan novi program po imenu Paint 3D (u originalnom Paint programu samo je dodana ikona za pozivanje 3D inačice).

Windows 10

Paint 3D je program za modeliranje 3D objekata. Količina dostupnih mogućnost na razini je imena Paint, dakle samo najosnovnije. Zamišljeno je da korisnik ovim programom kreira 3D modele koje će koristiti u virtualnoj stvarnosti ili prilikom ispisa na 3D pisačima. Ne treba ni reći da postoje znatno bolji programi za ovu namjenu, uključujući i neke potpuno besplatne. Gotovo je sigurno da će korisnici koji kupe 3D pisač uz njega dobiti takav (i bolji) program. Isto tako je malo vjerojatno da će korisnici koji kupe kacigu za virtualnu stvarnost sami kreirati 3D objekte.

Drugi program iz ove kategorije je View 3D. Riječ je o programu za prikaz 3D objekata. Dakle, njime ćete pogledati 3D objekte kreirane drugim programima. Zajedno s programom 3D Builder za razmještanje 3D objekata (program je dostupan od ranije) zaokružen je skup programa za kreiranje virtualne stvarnosti. Pitanje je hoće li bilo tko uopće koristiti ove programe?

No 3D priča time nije sasvim završena. Jedna od novosti kojima se Creators Update izrazito ponosi je ugrađena podrška za kacige za virtualnu i dopunjenu stvarnost (augmented reality). Preduvjet je izrazito snažno računalo i grafika s podrškom za DirectX 12. Naravno, preduvjet je i da korisnik ima od 700 USD (za jeftinije uređaje) pa do 3.000 USD (za HoloLens).

U skupinu neupotrebljivih poboljšanja ulazi veliki broj unesenih promjena digitalne asistentice (Cortana). Riječ je o značajnim poboljšanjima kao što je, na primjer, mogućnost gašenja i resetiranja računala, bolji odziv kod neaktivnosti računala, rad preko cijelog ekrana (kad je korisnik nešto dalje od računala) i slično. No, nažalost, sve je ovo sasvim neupotrebljivo jer taj program radi u jako ograničenom broju država i s malim brojem govornih jezika. Dakako, Hrvatska nije u toj skupini.

U četvrtoj skupini novosti je jedan poseban program po imenu Wireless Display Media Viewer. Naime, ovaj se program pojavio u Start izborniku a da nigdje nije najavljen. Pozovete li ga, pojavit će se jedan crni prozor bez sadržaja. Nakon potrage po internetu (mnogi pitaju što je to) našao sam i odgovor Microsofta. Slobodno prevedeno odgovor glasi: znamo da se nekim korisnicima pojavljuje ovaj program, ali on ne radi, riješit ćemo to kasnijim nadogradnjama.

Biseri

Za kraj sam ostavio nekoliko bisera koji, na žalost, dobro pokazuju smjer razvoja Win10. U namjeri da sistem učine jednako upotrebljivim na stolnim računalima, tabletima pa i mobitelima stalno se čine određeni „ustupci“. Tako postupno nestaju pojedine mogućnosti koje su korisnici Windowsa navikli upotrebljavati. Naravno, to najviše pogađa korisnike koji rade na stolnim računalima.

Dobar primjer za to je sve manja upotreba tipkovnice. Stalno se smanjuje broj aktivnosti koje se mogu pokrenuti pritiskom na kombinacije tipaka. Ovo je najviše izraženo u tzv. Univerzalnim aplikacijama. Tako većina novih i dopunjenih programa iz ove skupine više ne koristi funkcijske tipke. Razumljivo je da ovakav način rada nije primjeren uređajima bez tipkovnice, ali ostaje veliko pitanje zašto tu mogućnost gasiti korisnicima na stolnom računalu.

Osim što neke mogućnosti nestaju druge se pretvaraju u smijuriju. Bez sumnje najbolji primjer za to je Pomoć (Help). Iskusniji korisnici sigurno pamte vremena kad se pomoću ove funkcije brzo mogla dobiti uputa kako nešto učiniti. Nekad davno ovo je jako dobro radilo. Najčešće je bilo dovoljno stisnuti tipku F1 na tipkovnici i na ekranu bi se pojavila uputa. Pri tome se uputa u velikom broju slučajeva odnosila točno na ono što u tom trenutku radite. No vremenom je uputa polako gubila učinkovitost, pogotovo kad vas je vodila na pretragu po Internetu.

Pogledamo li najnoviju inačicu postaje jasno da su ovoj funkciji dani odbrojani. Tako većina novih programa nema uputu. Na primjer u programu Paint 3D ova mogućnost uopće ne postoji. Povremeno će se kod tih programa pojaviti nekakav prozor koji će slikovno prikazivati kako nešto učiniti i to je to.

No možda najveće iznenađenje očekuje vas ako uputu zatražite u sistemu. Na primjer, na gotovo svim stranicama postavki (Settings) pronaći ćete link koji vam nudi da zatražite uputu (Get Help). No kliknete li ga otvorit će se uvijek isti prozor koji vam nudi da postavite pitanje. Isti prozor možete pozvati i preko Start izbornika istoimenom naredbom. Na vaše pitanje odgovorit će „umjetna inteligencija“, odnosno bot.

Microsoft Windows 10

Želite li se na brzinu iznervirati – možete ovo pokušati. Pokušao sam, postavljajući sasvim obična pitanja. Učinio sam to na engleskom, u engleskoj inačici sistema. Pitanja su bila iznimno jednostavna (tipa How to…). Na ovakvo pitanje postavljeno u tražilici u pravilu bih odmah dobio odgovor. No „inteligentni“ help obično traži da prvo kažem na koji proizvod se pitanje odnosi. Nakon toga ponekad traži dodatna pojašnjenja ili ponudi odgovore koje daje Bing tražilica. Pri tome svaki put nudi i telefonsku pomoć, odnosno dogovaranje poziva. Cijeli postupak je toliko uzaludan da će svaki korisnik odmah odustati i nesumnjivo je da će se cijela tehnologija dobivanja pomoći u budućnosti svesti na plaćenu uslugu.

Sljedeći biser su zamke i opasni savjeti. Imate li neki problem sa sistemom razumno je prihvatiti pomoć programa za rješavanje problema (Troubleshooting). Zapravo, ovoj mogućnosti posvećena je posebna stranica u podešavanju (Settings / Update / Troubleshoot). Umjetno sam izazvao nekoliko jednostavnih (i lako rješivih) problema i sistem je ponekad ponudio odgovor no češće nije našao rješenje. Problem je u tome što je u velikom broju takvih slučajeva predložio da sistem vratim u početno stanje (Fresh start). Da stvar bude gora ova mogućnost je bez detaljnih uputa ponuđena i u programu Windows Defender (koji je, usput rečeno, dobio novi izgled i u njega su, radi daljnjeg zbunjivanja, preseljene neke stvari ranije dostupne u postavkama).

Lako je zamisliti manje upućenog korisnika koji će nasjesti na ovaj prijedlog. Rezultat tog postupka bit će vraćanje sistema u početno stanje. Pri tome će biti uklonjena većina programa koje ste naknadno instalirali (osim, naravno, programa kompanije Microsoft). Postavke će u velikom broju biti vraćene na izvorne vrijednosti i, naravno, sve će biti usmjereno na programe koji dolaze sa sistemom. To može dovesti do toga da neupućeni korisnik radi nekog manjeg problema završi s nepodešenim računalom i bez programa koji mu trebaju u radu. U tom slučaju predstoje mu sati rada da popravi ovo popravljanje sistema.

Naravno ovaj tekst ne mogu završiti, a da ne prigovorim povećanju količine reklama. Nova inačica, naime, dodaje još više reklama u sistem. Razumijem da su neki korisnici dobili Win10 besplatno, no postoje i brojni korisnici koji su ga kupili, odnosno platili pri kupovini novog računala. To otvara pitanje zašto bi ti korisnici bili izloženi ponudama, savjetima i preporukama? No, na sreću, ovo se (barem za sada) može pogasiti. Detaljna uputa kako to učiniti zahtjeva dodatni tekst…

Kod ovakvih tekstova normalno je završiti s nekim zaključkom. S obzirom na mali broj poboljšanja i veliki broj neugodnosti logično pitanje bilo bi ‘želim li ja ovo unapređenje?’. Na žalost, kao što sam rekao, ovo vam slijedi – htjeli vi ili ne. Nova inačica na zahtjev korisnika nudi mogućnost odgode unaprjeđenja (updates), no to je samo simbolično. Unaprjeđenja možete odgoditi na najviše 30 dana. Dakle, za najviše dva mjeseca vaš će Windows 10 dobiti Creators Update sa svim blagodatima koje on donosi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.