Prije nešto malo više od dvije godine Mate Rimac je na Bugovom Future Showu ustvrdio da vjerojatno nećemo doživjeti eru letećih  automobila. No, danas je u Monacu slovačka tvrtka AeroMobil predstavila svoju verziju letećeg automobila. Ovo elegantno vozilo-letjelica ima odlike lakog zrakoplova s krilima koje se sklapaju na isti način kao kod insekata. Pokreće ga hibridni motor i stražnji propeler.

Da biste upravljali AeroMobilom trebate dakako imati i pilotsku licenciju, ali i bogati račun u banci jer da biste ga kupili trebate izdvojiti između 1,2 i 1,5 milijuna eura. A tijekom ove godine otvorit će se prednarudžbe.

AeroMobil može primiti dvije osobe i potrebna mu je pista za uzlijetanje. Domet vožnje po cesti mu je oko 100-tinjak kilometara, a pritom može razviti najveću brzinu oko 150 km/h. No, u letu je prava jurilica i može poletjeti i do preko 700 km/h.

Potrebne su mu oko tri minute da se poput transformera preoblikuje iz automobila u zrakoplov.

„Možete ga koristiti kao normalni automobil“, poručio je Juraj Vaculik, suosnivač i glavni direktor Aeromobila na predstavljanju u Monacu.

aeromobil

No, zasad je Mate Rimac još uvijek u pravu; još nije legalno koristiti ovakva vozila-letjelice na autocestama i veliko je pitanje kada će takva prometna rješenja uspjeti dobiti dozvole i zakonski okvir za uključenje u javni promet.

Zračna kontrola letjelica-automobila po gradovima zasigurno bi bila vrlo zahtjevna zadaća, a da ne spominjemo mogućnost sudara i prometnih nesreća. Uostalom, AeroMobil je imao i sudar prilikom testiranja u Slovačkoj 2015. godine.

Ali, poznato je da više različitih proizvođača i gradova razvija leteće taksije. Dubai je već za ovo ljeto najavio samovozeći dron taksi, a u Njemačkoj je također danas izvršena demonstracija letećeg taksija (gornji video). Njemački startup Lilium iz Münchena pokazao je svoj dron dvosjed koji se u zraku pretvori u maleni zrakoplov. Neke tvrtke rade i na planovima za masovnu proizvodnju, poput njemačke tvrtke eVolo iz Mannheima, američke Terrafugije ili izraelske tvrtke Joby Aviation. Google, Tesla i Uber također se povremeno spominju kao potencijalni investitori u leteća vozila.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.