Mastercard je danas predstavio biometrijsku karticu nove generacije koja kombinira tehnologiju čipa s otiskom prsta kako bi se identitet korisnika kartice pri kupnji u trgovinama potvrdio na praktičan i siguran način.

Južnoafrička Republika je prvo tržište na kojem se testirala ova napredna tehnologija, a dva zasebna probna korištenja provedena su u suradnji s vodećim lancem supermarketa Pick n Pay i bankom Absa, podružnicom Barclaysa Africa. Sada su na redu probna korištenja u Europi, a masovno uvođenje biometrijskih Mastercard kartica možemo očekivati krajem godine.

Nova se kartica temelji na tehnologiji skeniranja otiska prsta, koju sve češće susrećemo na mobitelima. Njene su glavne prednosti to što radi brzo i jednostavno a pruža veću sigurnost od PIN-ova i potpisivanja, što su danas najčešći načini verificiranja kartica.

Mastercard

Prilikom vađenja nove kartice, korisnik ostavlja otisak prsta u svojoj financijskoj instituciji. On se zatim sprema u čip na kartici. Prilikom svakog plaćanja korisnik pritisne palcem na čitač otiska prsta na kartici, a otisak se uspoređuje s onim spremljenim na čip. Postupak očitavanja traje otprilike jednu sekundu – brže nego ukucavanje PIN-a – no za svaki slučaj tu je i „stari, dobri“ PIN; toj ćete metodi pribjeći ako ozlijedite ili zaprljate prst.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.