U novi Google Earth dodano je nekoliko novih stvari no, nažalost, to je dosta skupo plaćeno gubitkom jedne važne mogućnosti. Nova inačica dostupna je na Androidu ili kao web inačica (bez instalacije), ali samo ako koristite Chrome.

Google Earth

Interaktivni atlas svijeta

Krenimo od novosti. Izgled je dosta uljepšan pa sad početna slika zemlje izgleda kao pogled iz svemira. Izgled je dorađen novim karticama s informacijama, boljim 3D pregledom (tamo gdje su dostupni podatci) i mogućnošću virtualnih putovanja kroz dodatak Voyager. Tu je i mogućnost odabira slučajne lokacije funkcijom I’m Feeling Lucky.

Prikazani sadržaj se može jednostavno pretvoriti u sliku i zatim podijeliti na razne načine, kao neka vrsta razglednice.

Za poslovnu upotrebu dodana je podrška za KML (Keyhole Markup Language). Ovo omogućuje dodavanje vlastitih sadržaja na isti način kako se to do sada moglo učiniti na Google Maps. No ova mogućnost se treba dodatno uključiti i za sada je još u eksperimentalnom modu.

Podešavanje je dosta ograničeno i u osnovi svedeno na postavke jedinica, brzinu animacije i utrošak memorije.

Google Earth

No bilo koji korisnik ranije inačice odmah će uočiti da je jako puno toga neobjašnjivo nestalo. Tako postoji vrlo ograničena mogućnost odabira prikazanog sadržaja. Ovo je posebno izraženo u Android inačici. Nestala je mogućnost odabira većine slojeva koji su jako povećavali korisnost ovoga programa. Nije više moguće prikazati starije satelitske snimke niti prijeći na prikaz neba, Mjeseca i Marsa. Nestale su Panoramio slike, slike u 360°, oceanografski podatci itd. Osim slojeva (Layers) nestali su i neki alati. Možda najvažnije: mogućnost mjerenja udaljenosti. Time je znatno smanjena upotrebljivost programa.

Srećom, desktop inačica još uvijek je pošteđena promjena, barem za sada.

Kao zaključak možemo reći da je program ušminkan, dodane su zabavne funkcije a uklonjene korisne. Na žalost, to se u zadnje vrijeme događa s većinom programa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.