U britanskoj agenciji Driving and Vehicle Standards (DVSA), koja izdaje dozvole instruktorima vožnje, kažu kako su vozački ispit nadogradili poznavanjem korištenja satelitske navigacije kako bi uključili više scenarija iz stvarnog života koji bolje odražavaju nove zahtjeve koje se postavlja pred vozačima.

Prema njihovim podacima, oko pola vozačica i vozača u Ujedinjenom Kraljevstvu koriste neki oblik satelitske navigacije (uključujući zasebne uređaje i mobilne aplikacije). Budući vozači stoga bi morali pokazati i dokazati kako se mogu nositi s raspodjelom pozornosti koju korištenje takvog alata neminovno traži.

Instruktori vožnje kandidatima će osigurati uređaj tijekom vozačkog ispita te se pobrinuti kako bi bio postavljen na odgovarajući način i sigurno. Potom će unijeti putanju koju će kandidat trebati pratiti 20 minuta. Kandidati će moći zatražiti pojašnjenje rute, a neće im biti uzeto za zlo ukoliko krenu krivim putem, sve dok se ne nađu izloženi riziku ili to učine drugima.

Riječ je o promjeni kakvu na Otoku nisu vidjeli još od uvođenja teorijskog dijela vozačkog ispita. Britanski ministar prijevoza Andrew Jones uvjeren je kako će osvježeni vozački ispit pomoći u održavanju sigurnosti na cestiama. U DVSA su uvjereni kako će podići novim vozačima samopouzdanje.

Osim GPS-a, u vozački ispit još su dodani i novi načini parkiranja. Na snagu će stupiti od 4. prosinca ove godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.