Prije nego se pozabavimo uputama kako snimiti razgovor na telefonu, moramo se pozabaviti zakonom. U Hrvatskoj možete snimiti razgovor pod uvjetom da na početku upozorite sugovornika da se razgovor snima. U protivnom snimanje nije dopušteno i može vam stvoriti probleme. No posebno treba paziti ako putujete u neku drugu državu. Zakonska regulativa je jako različita od države do države te snimanje može biti potpuno zabranjeno ili dopušteno pod određenim uvjetima. U nekim je zemljama zabranjeno i instalirati program za tu namjenu. Stoga je mudro prije ulaska u neku zemlju pažljivo provjeriti propise, a ako niste sigurni možda je najbolje privremeno ukloniti program s mobitela. U upoznavanju s propisima donekle će vam pomoći stranica na Wikipediji dostupna na ovoj adresi: https://en.wikipedia.org/wiki/Telephone_recording_laws.

Another Call Recorder

Snimanje telefonskih razgovora

Snimanje razgovora, naravno, zahtjeva instalaciju odgovarajućeg programa. Za opis postupka koristit ćemo program po imenu ACR (Another Call Recorder). Program je dostupan u besplatnoj inačici i kao komercijalni program (ACR pro, cijena 10 Kn). Pri tome komercijalna inačica samo otključava dodatne mogućnosti (o tome nešto kasnije). Dakle, postupak uvijek započinjete instalacijom programa ACR. Program je dostupan i na hrvatskom, a jezik se odabire prilikom instalacije.

Pri prvom pokretanju dočekat će vas pomalo neuobičajen ekran. Autori programa svjesni su razlika u zakonskim rješenjima pa će od vas najprije tražiti nekoliko dodatnih potvrda. Kao prvo, morate potvrditi da je snimanje legalno u zemlji u kojoj koristite program. Drugo upozorenje je da program mora biti aktivan u trenutku prijema poziva. Ako vaš mobitel gasi programe radi štednje energije, za ovaj program morate isključiti tu mogućnost.

Zadnje upozorenje je da će ovaj program snimiti isključivo telefonske razgovore. Koristite li neki drugi program za razgovor putem interneta to neće biti snimljeno. I na kraju, zahtjeva od vas da potvrdite da ste upoznati s pravilima korištenja programa.

Another Call Recorder

Ako su vam potrebne samo osnovne mogućnosti snimanja, dovoljno je pokrenuti program i on će sam snimati dolazne i odlazne pozive. Pri tome će se koristiti početne postavke programa, što će odgovarati većini korisnika. Ikona na vrhu ekrana obavijestit će vas da je program pokrenut. Snimljeni pozivi ispisat će se u listi nakon što pozovete program, a svaki od njih možete odabrati i zatim poslušati. Snimljene razgovore možete naredbom Podjeli prebaciti na računalo, staviti u vaš prostor na Google Drive, proslijediti poštom itd.

U postavkama možete uključiti ili isključiti snimanje poziva. Na stranici Općenito možete odrediti hoće li se i kada pokazati ikone i druge obavijesti. Stranica Snimanje omogućuje odabir mape u koju će se razgovori snimati te koliko dana će se čuvati snimljeni razgovori. Program možete podesiti i tako da vas nakon svakog razgovora pita želite li sačuvati snimku poziva. Odabir jezika dostupan je na stranici Jezik.

Another Call Recorder

Platite li 10 kuna za Pro inačicu, postat će vam dostupne i druge mogućnosti (a nestat će reklame). Kao prvo, to je mogućnost ručnog uključivanja snimanja razgovora. To znači da možete program podesiti tako da ne snima sve razgovore, nego po želji možete (i usred razgovora) uključiti snimanje. Druga vrlo zanimljiva mogućnost je snimanje poziva samo za odabrane kontakte.

Moguće je i automatsko brisanje poziva kraćih od određenog vremena. Na primjer, ako postavite vrijednost 5 uklonit će se razgovori kraći od 5 sekundi. Kako su to uglavnom pozivi na pogrešan broj, time izbjegavate da se oni nepotrebno čuvaju.

Komercijalna inačica nudi i puno bolju integraciju s uslugama u oblaku. Na stranici Cloud servisi odabirete kamo će se prenijeti snimljeni razgovori. Osim toga moguće je uključiti i automatsko slanje snimaka u obliku elektroničke pošte.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.