Do presbiopije (poznatije pod nazivom staračka dalekovidnost) dolazi zato što oko s vremenom gubi sposobnost zaoštravanja na bliske predmete.

Veliki broj ljudi počne se susretati s tim problemom kako se približava 50. rođendanu. To što živimo u digitalnom dobu i stalno gledamo u neku vrstu ekrana ne pomaže.

No, možda nam zasloni ipak mogu i pomoći pomoću aplikacija kao što je GlassesOff, koja za poboljšanje vida koristi perceptivno učenje, i to tako što trenira oči gledanjem određenih slika.

GlassesOff

Poboljšanje vida

Tražit će od vas osnovne zdravstvene informacije te u pet minuta provjeriti vaš vid. Moći ćete procijeniti očekivane rezultate i sami dizajnirati trening za sebe.

Aplikacija nudi nizove uzoraka, kao i crnih, bijelih ili sivih slika kako bi potakla mozak na učenje i raspoznavanje obrazaca. Nakon što pokrenete trening, vidjet ćete sliku s iznimno slabim kontrastom s krugovima u pozadini.

Uzorak će potom bljeskati nekoliko milisekundi, nakon čega će ga zamijeniti drugi. Morat ćete odabrati koja od tih slika je bila oštrija ili navesti na koju je stranu bilo okrenuti slovo smješteno u središtu zaslona.

Osim vježbi za čitanje bez naočala, aplikacija nudi i one koje bi vam trebale pomoći pri čitanju i bržem prepoznavanju objekata, prevenciji slabljenja vida te zamora i glavobolja pri čitanju.

Zvuči kao neki od testova koje bi mogli proći kod okuliste tijekom rutinskog pregleda, no imajte na umu kako ćete ih morati obaviti na stotine puta dnevno kako bi imali učinka.

glasses off

Zanimljivo, aplikacija ne pomaže oku već vježba – mozak. Oči zabilježe podatke o slici i šalju ih mozgu, koji ih oblikuje u prepoznatljiv prikaz objekata.

Naš mozak ima na raspolaganju tek oko 250 milisekundi kako bi obradio riječi pri čitanju normalnom brzinom. Bljeskanjem slika koje nije lako vidjeti možete uvježbati mozak za bržu obradu podataka i poboljšavanje pojedinih aspekata vida.

Glasses Off

Stručnjaci su podijeljeni oko toga koliko je ova metoda doista korisna. Neka istraživanja pokazuju kako može značajno pomoći starijim osobama, dok su druga skeptična oko njenog dosega.

GlassesOff

GlassesOff je dostupan za Androide i iPhone, ali na žalost nije posve besplatan. Platit ćete 25 američkih dolara za tri mjeseca, što je dovoljno za savladavanje osnovnog programa vježbi. Godišnja pretplata je 60 dolara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.