Televizija se u prosjeku svakog dana gledala 183 minute, po osobi, neovisno o tome na kojem se ekranu gleda. Televizor je tip ekrana koji i dalje prednjači, a količina minuta je još i veća kada joj se pridoda i podatak o korištenju streaming servisa poput Netflixa, objavljeno je na konferenciji GPC IFA.

Prema istraživanju GfK-a objavljenome na konferenciji održanoj prošlog vikenda u Lisabonu, televizija se u prosjeku svakog dana gledala 183 minute po osobi, neovisno o tome na kojem se ekranu gleda. Televizor je tip ekrana koji i dalje prednjači, a količina minuta je još i veća kada joj se pridoda i podatak o korištenju streaming servisa. No, televizija se sve više gleda i na ostalim zaslonima. Europljani su iznad tog prosjeka s 235 minuta, no najmanje minuta bilježi baš europska zemlja – Island: njih 110. Najviše TV program gledaju u Saudijskoj Arabiji – čak 404 minute.

IFA

Prema kretanjima na tržištu i razvoju novih uređaja, u ovoj ćemo godini vidjeti rast popularnosti stiliziranih, atraktivno dizajniranih televizora, koji mogu uklopiti svoje tanke ekrane u zidove. Za jednako kvalitetan zvuk bit će zaduženi tanki soundbarovi ispod ekrana ili vrlo tanki soundbase zvučnici ispod televizora. Također, bežična reprodukcija glazbe (preko Wi-Fi ili Bluetooth veze) nastavit će se razvijati, uz sve veću popularnost Google Cast tehnologije.

Kao već etabliran standard, Ultra HD razlučivost nastavit će se razvijati pomoću HDR (High Dynamic Range) tehnologije koja osigurava izuzetnu razinu kontrasta i izrazito detaljnu sliku. Streaming servisi već nude filmove u HDR razlučivosti, a na sajmu IFA u rujnu će biti predstavljene prve amaterske kamere sa HDR snimanjem i 10-bitnim kodiranjem piksela, što je do sada bilo rezervirano samo za profesionalne uređaje. Avanturisti će biti zadovoljni novim VR kamerama za mobilnu i stacionarnu upotrebu koje se približavaju profesionalnim standardima, uz posebne objektive od 360 stupnjeva kao dodatke za smartfon i VR naočale koje pružaju još višu razlučivost i veći komfor.

IFA Berlin
Jürgen Boyny,iz GfK-a predstavlja rezultate istraživanja

Zanimljivo je kako je Hrvatska regionalni lider kada je u pitanju rast tržišta potrošačke elektronike, po pitanju vrijednosti isporučenih proizvoda, kao i količini, per capita. Konkretno, s rastom većim od 15 posto u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana (gleda se period od ožujka prošle godine do kraja veljače tekuće godine), Hrvatska je drastično bolja od Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije, BiH, Italije, pa čak i nešto udaljenijih zemalja poput Češke, Grčke, Bugarske… Štoviše, sličan rast bilježe tek Poljska i Rumunjska.

Inače, sajam IFA 2017 će se održati u Berlinu od 1. do 6. rujna 2017. godine, a u suradnji sa sajmom prije otvaranja nastupit će etablirana švicarska skupina Yello na jednome od svojih povratničkih nastupa.

IFA Global Press Conference 2017

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.