Najčešći odgovor na pitanje koji laptop kupiti je – protupitanje: s koliko novaca raspolažete? Ova jednostavna jednadžba vrijedi i za Dellov oku ugodni petnaest inčni prijenosnik Inspiron 7567. Iako nije riječ o divljačkoj konfiguraciji na kakvu smo navikli kod Dellove gejmerske linije AlienWare, neupitno je da se ovdje radi o PC-ju napravljenom za igranje videoigara.

Kao što to biva i kod ostalih prijenosnih gejmerskih platformi, dio cijene ovog laptopa ulazi u njegovu prenosivost, što znači da ako tražite učinkovit omjer moći računala i uloženog novca, uvijek je pametnije prvo baciti pogled na stolne PC-e. Ako tražite prijenosno i relativno elegantno računalo za rad i igru, onda Dellov novi Inspiron bez problema može ući u užu konkurenciju. Tim rečeno, odmah na startu mogu reći da je ovaj petnaestoinčni laptop skrojen za optimalni gejming.

Dizajn i performanse

Mogao bih vas maltretirati potankostima vezanima uz hardversku pozadinu ovog argumenta, ali čisto da vas spasim od nabrajanja komponenti, reći ću da grafika (Nvidijina 1050ti sa 4GB RAM-a) i procesor (Intelov Kaby Lake na 2,3 GHz, sa 6 MB cachea) rade vrlo dobar posao po pitanju pokretanja više-manje svih poznatijih igara dostupnih PC-gejmeru.

Što se samog iskustva korištenja Inspirona 7567 tiče, mogu reći da sam impresioniran. Premda se ne radi o najlakšem laptopu na planeti, njegovo prenošenje s jednog mjesta na drugo nije stresno kao kod nekih drugih modela koje sam tijekom prošlih par mjeseci mogao isprobati. Također, na prvi pogled laptop izgleda više nego dobro – crveni blago matirani finiš na poklopcu daje mu notu sofisticiranosti bez srljanja u agresivno dosadnu ‘gejmersku’ estetiku.

Stvari postanu nešto manje romantične nakon što tjedan dana hodate okolo s laptopom u rukama i onda ustanovite da je materijal tijekom korištenja pokupio skoro svaki, ako ne i svaki dodir prstom. Na sreću, operativni dio laptopa, odnosno touchpad i tipkovnica, ne dijele svesrdnu privrženost otiscima prstiju i dugoročno jamče iskustvo bez potrebe za poliranjem ili čišćenjem.

Kad sam već kod touchpada, reći ću da se ne radi o najstelarnijem rješenju  na planeti, no i dalje nemam neki ozbiljniji razlog za prigovaranje. Ekran je također solidan, uz razlučivost od 1920 puta 1080 zaslađenu sustavom za redukciju refleksije. Tipkovnica ima standardno bijelo pozadinsko osvjetljenje te je vrlo udobna za korištenje nakon što se neko vrijeme provedete navikavajući se na razmak tipki.

Što se odvođenja topline tiče, Inspiron 7567 ima solidno rješenje u obliku pozadinskih otvora za ventilaciju koji u optimalnim okolnostima ne griju vaša koljena do usijanja.

Ovaj laptop dolazi u paketu s Linux OS-om i besplatnom kopijom Mass Effecta: Andromede. Iako s drugim navedenim nemam problema, moram priznati da mi je oku mrsko bilo susresti se s još jednim laptopom koji me prisiljava da sam instaliram operacijski sustav za koji je on predviđen, a to su Windowsi 10. Unatoč tome, ovaj laptop je za svoj cjenovni rang na kraju dana sasvim solidan izbor.

Opći dojam

Ako niste tip osobe koja si čupa kosu čim vidi otiske prstiju na kućištu i ako imate dozu tolerancije prema HP-u kao proizvođaču te ako volite instalirati vlastiti OS nakon što shvatite da računalom vlada Linux, uvjeren sam da ćete od ovog Inspirona dobiti upravo ono što ste tražili. Riječ je o solidnom gejmerskom laptopu koji ne izgleda kao da je ispao iz Ben 10-a te koji za onoliko koliko košta nudi vrlo zadovoljavajuće performanse.


+

  • cijena
  • performanse, baterija
  • dizajn

  • materijal kućišta magnet je za otiske prstiju
  • predinstalirani OS

15,6″

1920*1080

i7-7700HQ

2,8 / 3,8 GHz

16 GB

128 GB SSD + 1 TB

GTX1050Ti

4 GB

2,8 kg

2,6 cm

10.499 kuna

Mikronis

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.