Za razliku od istoimene aplikacije za mjerenje stacionarne veze, ovo mjerenje je informativnog karaktera. Ako mjerite brzinu javne mreže (3G ili 4G) dobit ćete trenutačno stanje na lokaciji na kojoj se nalazite.

HAKOMetar Plus

Mjerenje internetske veze

Rezultati se prenose na server te bi ovom tehnologijom trebala nastati slika kvalitete veze u Hrvatskoj. Sve to bit će prikazano na interaktivnoj karti na HAKOM-ovim stranicama.

Cijeli postupak je iznimno jednostavan, a podatci su pregledno prikazani. Kroz program je moguće pogledati i kartu s rezultatima kao i statistiku mjerenja.

Ovom aplikacijom možete izmjeriti i značajke veze ako ste spojeni na Wi-Fi.

No postoji i jedan problem. Samo mjerenje prenosi veliku količinu podataka (jedino tako moguće je osigurati točnost). No to znači da će vam jedno mjerenje potrošiti i do 100 MB prometa (na 4G vezi), što će većini korisnika predstavljati problem. Zbog toga je malo vjerojatno da će brojni korisnici obaviti mjerenje na javnoj mreži. Ovaj problem u nekim zemljama riješen je tako da se prijenos podataka ne računa u promet. HAKOM bi to hitno trebao dogovoriti s pružateljima usluga u Hrvatskoj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.