Da biste u potpunosti iskoristili WhatsApp, jednu od najpopularnijih aplikacija za razmjenu poruka i još koječega, morate samo nakratko zaroniti u njezine postavke. Ove će vas mogućnosti motivirati da to konačno i napravite.

Čitanje poruka bez da pošiljatelj to sazna

Mi koji koristimo ovu aplikaciju znamo što nam poručuju kvačice koje se pojavljuju uz poruke: jedna siva kvačica znači da poruka isporučena, dvije sive kvačice da je primljena, a dvije plave kvačice da je pročitana.

A što ako želite pročitati poruku bez da pošiljatelj to sazna? Najjednostavnije rješenje je pritisnuti tri točkice u desnom gornjem kutu ekrana pa Settings > Account > Privacy > Read Receipts i ukloniti kvačicu iz polja.

No korištenjem te metode nećete vidjeti jesu li vaše poruke pročitane, što vam je itekako korisno. Međutim, to možete zaobići: pokrenite Zrakoplovni način rada (Airplane mode) prije otvaranja WhatsAppa i moći ćete neopaženo pročitati poruku. Nemojte zaboraviti isključiti WhatsApp prije nego deaktivirate taj način rada.

WhatsApp

Skrivanje „last seen“

Ako ne želimo da naši kontakti znaju kad smo zadnji put bili online, izaberemo Settings > Account > Privacy > Last Seen i deaktiviramo tu mogućnost. No, kao i u gornjem slučaju, tada nećemo moći znati ni kad su naši kontakti bili online.

WhatsApp

Čuvanje (dijela) poruke

Kao i kod sličnih servisa, pojedini razgovor ili njegov dio moguće je označiti zvjezdicom, što je osobito praktično za bilježenje raznih dogovora. Jednostavno pritiskom označite željeni redak i u traci koja će se pojaviti na vrhu ekrana i pritisnete zvjezdicu. Kasnije će vam taj odabrani dio razgovora biti dostupan pod Starred Messages (u glavnom izborniku).

WhatsApp

Postavljanje razgovora na radnu površinu

Na Androidu možete izdvojiti vama važan razgovor u obliku ikone na radnoj površini tako da ga duljim pritiskom označite te zatim pritisnete 3 točkice u gornjem desnom kutu ekrana. Otvorit će se mali izbornik iz kojeg izaberete Add Chat Shortcut i nećete morati otvarati nikakvu aplikaciju da biste nastavili s razgovorom.

Skrivanje pretpregleda

Naravno da je nezgodno kad nam iskoči pretpregled (preview) upravo prispjele poruke povjerljivog sadržaja dok nekom trećem nešto pokazujemo na ekranu svog mobitela. Na iOS-u možete odrediti da se u tom slučaju prikazuje jedino ime kontakta: Settings > Notifications > Show Preview.

Slanje grupnih poruka

Ukoliko preko WhatsAppa grupi ljudi želite poslati istu grupnu poruku, ne morate prethodno kreirati grupu. Tomu služi mogućnost New Broadcast, koja se nalazi u glavnom izborniku. Kad je izaberete, još samo morate u popisu kontakata označiti primatelje i, naravno, napisati poruku.

Izvoz razgovora e-mailom

Nama mnogima e-mail je još uvijek primaran kanal komunikacije, pa nam je drago što u WhatsAppu postoji mogućnost izvoza razgovora elektroničkom poštom. Emotikoni će ostati sačuvani, a sami odlučujete želite li prenijeti i medijske datoteke. Na Androidu u kontekstnom izborniku (tri točkice u gornjem desnom kutu) razgovora pritisnite More pa Email Chat, a na iOS-u pritisnite na traku iznad razgovora i izaberite Email Chat.

WhatsApp

Formatiranje poruke

Ako neke riječi ili dio teksta želite naglasiti, a ne želite se virtualno derati pišući velika slova, znajte da su vam na raspolaganju podebljana (bold), kosa (italik) i precrtana (strikethrough) slova. Bold dobivamo tako da prije i nakon riječi upišemo zvjezdicu (*neka riječ*), za italik prije i nakon riječi stavimo donju crtu, a precrtana slova dobivamo ako na tim mjestima koristimo tilde.

WhatsApp

Ograničavanje prijenosa podataka

Putem ove aplikacije nerijetko dijelimo pozamašne datoteke (čitaj: fotografije i videozapise velike razlučivosti), tako da moramo biti vrlo oprezni ako nam operator nije velikodušan u pogledu količine mobilnog interneta. No u tom pomaže mogućnost Data usage koja se nalazi u glavnim postavkama (Settings). Sami tu određujete koji tip datoteka automatski downloadate na kojem tipu veze (mobilna mreža, Wi-Fi, roaming) te možete smanjiti količinu podataka za WhatsApp pozive.

WhatsApp

WhatsApp na velikom ekranu

Budući da je tipkanje na velikoj fizičkoj tipkovnici računala ipak najkomfornije i tamo u načelu imamo izdašniji paket internetskog prometa, napomenimo da WhatsApp postoji i u stolnim inačicama: za Windows i Mac te kao web aplikacija. Jednostavna instalacija uključuje skeniranje QR koda mobitelom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.