Prije nego što krenemo u detaljno opisivanje osobina i mogućnosti ovog prijenosnika, da razjasnimo jednu stvar: on nije za svakoga. Ova dopadljiva i povoljna stvarca lako bi vam se mogla dopasti od prve, ali zadovoljit će relativno malobrojnu publiku.

Cijenom on konkurira „normalnim“ laptopima; štoviše, i nadvisuje svoju cjenovnu klasu po nekim osobinama (kvaliteta izrade, metalno kućište, predinstalirani Windowsi, 4 GB RAM-a…) S druge strane, po mnogim stvarima zaostaje i za najjeftinijim standardnim laptopima: ekran je upola manji od standardnog, procesor (Atom) slabiji…

Najveća razlika između Transformera Mini i „normalnog” Windows prijenosnika je u tome što je Minić barem trostruko lakši. Tijelo mu na vagi jedva prelazi pola kilograma bez tipkovnice, a s njom se zaustavlja ispod 800 grama. Koliko je takvo prijenosno računalo doista prijenosnije od običnog prijenosnika – jasno je iz aviona. Asus sam kaže da je ovo računalo koje uvijek možete nositi sa sobom: ne samo da stane u svaku torb(ic)u, pa čak i u oveći džep. Svatko od nas će se lako dosjetiti mnoštva situacija u kojima bi mu dobro došlo da ima ovakvu stvarčicu uz sebe – primjerice, da pogleda film, potraži neku informaciju na internetu, uredi Office dokument…

Zašto smo onda u uvodu napisali kako nije za svakoga? Najkraće rečeno: zato što nije za sve primjene. Želite li na njemu „vrtjeti” uobičajene Windows aplikacije – bilo da se radi o Officeu, igri ili web pregledniku, brzo ćete otkriti da je sve to sporije i napornije nego na „pravom“ laptopu. S druge strane, iskustvo rada na Windows tabletu nije ni blizu ugodno kao na Androidu ili iOS-u. Ovakav uređaj pokazat će se kao dobitna kombinacija tek ako unaprijed pristanete na kompromise. Tražite li računalo na kojem ćete redovito uređivati uredske dokument i pokretati poslovni softver, radije investirajte u punokrvni Windows laptop. Ako pak tražite mobilnu spravu za gledanje filmova, multimediju, web, casual igre… jeftinije (i komfornije) ćete proći s nekim Android tabletom. Kad tako pogledate, ovaj prijenosnik je dobar izbor samo za one koji se prepoznaju i u jednoj i u drugoj situaciji, ali spremni su na kompromise u obje – samo da ne moraju sa sobom nositi dva ili tri uređaja.

Dizajn i performanse

Transformer Mini je Windows 10 tablet koji se isporučuje s tipkovnicom. Ona se na njega spaja magnetski (na isti način kao Microsoft Surface). Tipkovnica je s donje strane obučena u fini, hrapavi materijal (narančaste boje) nalik na jelensku kožu, ili na navlake za iPad (one kvalitetnije).

Tipkovnica na prvi pogled izgleda vrlo kvalitetno, a i hvali se “dubokim hodom” od 1,5 mm. Možete ju nakositi u odnosu na ekran, za udobnije tipkanje, ili naprosto položiti ravno na podlogu; u teoriji, ovo prvo je poželjnije ali vaš je autor brzo odustao od toga: stvar je u tome da je tipkovnica toliko tanka da se savija pod prstima kad ispod nje nema podloge, a to itekako otežava tipkanje. Stoga, moj je osobni sud: tipkovnicu koristiti samo u nuždi.

Na gornjim fotografijama vidi se da je u navlaci tipkovnice s desne strane predviđeno mjesto za olovku. No nje nema; na azijskom i američkom tržištu Transformer Mini se isporučuje sa stilusom, ali ne i kod nas.

Gornji dio Mijina, s ekranom, ima nožicu (još jedno rješenje koje podsjeća na Microsft Surface) koja se može postaviti u oštri, tupi ili bilo koji kut – ovisno o tome kako ćete ga koristiti.

Na lijevom boku naći ćete većinu priključaka kakve očekujete od prijenosnika pune veličine: HDMI (u mikro izvedbi) preko kojeg ćete se lako spojiti na televizor, projektor ili monitor; dva USB-a, jedan uobičajene veličine i jedan mikro USB 3.0 te priključak za slušalice. Pored njih, sa gornje strane, je utor za mikro SD kartice – dobro je došao, jer ugrađenih 64 GB memorije ćete sigurno brzo napuniti. (Dobar dio njih već je nakrcan neželjenim aplikacijama, ali o tome ćemo kasnije.)

Asus Transformer Mini

Straga je i čitač otiska prsta koji dobro dođe za prijavljivanje na uređaj kojeg ćete puno i često nositi sa sobom, premda nismo prezadovoljni njegovom brzinom i sigurnošću.

Ekran se hvali super-svjetlom slikom (400 cd/m2) – s pravom, jer se pokazao kao pouzdan suputnik u svim svjetlosnim uvjetima; sve bi se lijepo vidjelo čak i pod direktnom sunčevom svjetlošću. Asus se hvali i širokom gamom boja, dobrom vidljivošću i pod oštrim kutom te poboljšanom reprodukcijom videa – i sve je to točno, ali ekran ima razlučivost od 1280*800 – za današnje doba slabašnu, jer bolji smartfoni nude Full HD na dvostruko manjim ekranima.

Drugim riječima, ako nosite naočale – trebat će vam i za ovaj Mini, čak i ako ih inače ne trebate za laptop.

Na svojoj službenoj stranici, Asus se hvali i najnovijom Wi-Fi tehnologijom (dual-band 802.11ac) ali po našem iskustvu, mini slabo hvata okolne Wi-Fi veze; vjerojatno je stvar u metalnom kućištu koje slabo propušta signal.

Softver i sučelje

Možda bi ovaj uređaj bio malko skuplji da na njemu nije nakrcan kojekakav softver (Asus to nikad neće priznati, ali sigurni smo da je mnogo što od toga – plaćena reklama) ali siguran sam da bi svatko od nas rado platio koju kunu više, samo da ne mora uklanjati sav taj korov.

Eto jednog primjera: želite urediti Word i Excel dokumente? Nema problema, Windowsi će vas više od nekoliko puta podsjetiti da je tu Office, samo ga treba kupiti. Ali tu je i Office Mobile. Ako ste pomislili da je on besplatan – varate se: i za njega treba predočiti dokaze da imate kupljenu pretplatu na Office 365, inače nema spremanja dokumenata. Ne želite Microsoft Office? Nema problema, Asus je predinstalirao Kingston Office. Ni on vam ne paše? Ma bez brige, Asus će bez puno pitanja instalirati još jedan dalekoistočni uredski paket – on dolazi kroz aplikaciju Asus Giftbox, ali naravno da punu verziju treba platiti, a ni ona – kao ni Kingston – ne radi s hrvatskim jezikom.

Ukratko, nakon kupovine ovog Minija kao prvi korak preporučujemo – čišćenje. Trebat će vam sati i sati dok se ne riješite nepotrebnog softverskog balasta (oni iskusniji će vjerojatno radije odabrati formatiranje diska i instalaciju Windowsa „od nule”) ali nakon toga će Mini proraditi kao veliki.

Opći dojam

Nakon desetak dana druženja s Minijem, dojmovi su – šaroliki. Transformer Mini definitivno nije računalo koje će vam zamijeniti „normalan” laptop, ali u nuždi može ponekad poslužiti umjesto njega. Ovako malen, tanak i lagan – možete ga strpati u auto, spavaću sobu, ured… – možete se organizirati tako da uvijek bude uz vas. Uz malo organizacije, naći ćete mu mjesto – ne jedno, nego više njih, tako da može iskočiti odnekud kad god vam zatreba.

Na spomenutom dalekoistočnom i američkom tržištu, Transformer Mini ima žestoku konkurenciju (možda zato dolazi s olovkom?). Kod nas, praktički da i nema konkurenciju. Da, postoje Windows 2-u-1 tableti, ali oni su redom ili osjetno skuplji od ovog modela (Lenovo Yoga, primjerice) ili slabije opremljeni. S druge strane cjenovnog spektra su takozvani ultraprijenosnici kod kojih se svaki gram težine manje i minuta trajanja baterije dulje – skupo plaća. Oni jesu snažniji od Asusovog minija, ali i puno skuplji.

Ono što nam se najviše svidjelo kod minija je – baterija. Asus tvrdi da traje 11 sati; po našem iskustvu, to je ostvarivo jedino uz izrazito štedljivu uporabu, ali imati uz sebe računalo koje će sigurno izdržati cijeli radni da – to je neprocjenjivo. Tim više što ćete bateriju lako napuniti, preko običnog USB punjača – bilo kojeg, može i onog za malo jači mobitel.


+

  • Uvijek ga možete nositi sa sobom
  • Baterija traje i traje
  • Kvaliteta izrade

  • Nakrcan nepotrebnim softverom
  • Tipkovnica je naporna
  • Ćudljiv Wi-Fi

10,1″

1280*800

Atom X5-Z8350

1,44 / 1,92 GHz

4 GB

64 GB

Intel HD 400

0,79 kg

1,84 cm

2.834 kuna

Mikronis

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.