Ideal svakog putnika je imati osobnog turističkog vodiča, po mogućnosti lokalca, koji ne samo da je napamet naučio osnovne povijesne činjenice i dobro se snalazi u prostoru, nego zna i mnoštvo manje poznatih anegdota iz tog kraja.

Detour

Audio vodič

Sve to uz pomoć današnje tehnologije nudi mobilna aplikacija Detour.

Ukratko rečeno, riječ je o audiovodiču koji koristi GPS tehnologiju kako bi vas odveo u turistički obilazak grada.

Dakle, ne morate (kao s klasičnim audiovodičima u muzeju) doći do znamenitosti pa pritisnuti odgovarajući broj za podatke o mjestu gdje se nalazite, nego aplikacija uvijek zna gdje ste, stalno vas usmjerava, potiče na interakciju s okolinom i prilagođava se vašem ritmu hodanja.

Detour
foto: Detour

Velika je pozornost posvećena sadržaju i to je vjerojatno najveća vrijednost ove aplikacije. Umjesto suhoparnog nabrajanja gomile godina, imena i velikih političkih događaja, povijest je ovdje prezentirana pričama s lokalne razine, odozdo, iz usta ljudi koju su tu živjeli ili žive.

Najčešće to nisu značajne političke ličnosti nego, primjerice, lokalni ribar ili pjesnik koji je živio u tom kvartu. Riječ je o pripovijedanju (storytelling) u najboljem smislu te riječi, koje je energično i napeto te s lakoćom održava pozornost slušatelja.

Detour

Fascinira i posvećenost detaljima, posebno kad govorimo o zvuku. Mnoštvo pomno odabranih ambijentalnih zvukova, različitih glasova i ostalih zvučnih efekata pomaže da se potpuno uživite u prošlo vrijeme. Time ova aplikacija daje dodatan virtualan sloj postojećim lokacijama stvarajući ono što zovemo proširenom stvarnosti (augmented reality).

Detour

Pedantnost izvedbe i obazrivost prema turistu slušatelju pokazuju i vrlo konkretni korisni podaci i savjeti, primjerice kada krenuti na turu, gdje naći javni zahod, koja mjesta izbjegavati noću itd.

Komplet od nekoliko gradskih tura trenutno dostupan je za San Francisco (čak i u jednom zatvorenom prostoru, tamošnjem muzeju suvremene umjetnosti)  te za Barcelonu, Berlin, Paris, London, Marakeš, Austin, Chicago. Los Angeles i New York City.

Obzirom na tip sadržaja ove ture namijenjene su i onima koji žele bolje upoznati grad u kojem žive, a ne samo turistima željnim potpunijeg iskustva nekog mjesta.

Detour

Također, ova aplikacija nije predviđena samo za one koji putuju sami jer nudi mogućnost sinkroniziranog korištenja, dakle možete se povezati sa ostalim članovima svoje grupe, smijati na istim mjestima i odmah komentirati ono što ste čuli.

Detour

Detour postoji u inačici za Android i iOS, a budući da živimo u (nazivno) turističkoj zemlji, valja napomenuti i da je izdan engine ove aplikacije naziva Descript, pa bismo se, eto, i njegovom pomoći mogli prilagoditi turistima koji nam dolaze iz tehnološki razvijenijih zemalja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.