David Marcus, čelnik Facebooka zadužen za Messenger, jučer je na svom profilu objavio kako je nova usluga Messenger Lite sada dostupna u 150 zemalja. (Kasnije se uspostavilo da se ipak zabrojao: točan broj je 133 zemlje, otkrio je TechCrunch.) Među njima je i Hrvatska.

Messenger Lite je zamišljen kao „štedljiva“ verzija namijenjena tržištima u razvoju, gdje je mobilni internet skup i slabo dostupan. Pokrenut je prošlog listopada u pet zemalja (Kenija, Tunis, Malezija, Šri Lanka i Venezuela). Međutim, vrlo brzo se pokazalo kako interesa za Lite verzijom itekako ima i u (naj)razvijenijim zemljama.

Lite verzija je zamišljena kao zamjena za „punokvrni“ Messenger, kojoj nedostaje par „naprednijih“ mogućnosti kao što su napredni foto-filtri, Messenger Day (mogućnost „posuđena“ od Snapchata) i podrška za dodatke nezavisnih autora. Zauzvrat, aplikacija se može pokrenuti i na starijim smartfonima (Gingerbread verzija Androida) s malo memorije. Međutim, još je zanimljivije je to što je puno štedljivija s internetskim prometom – a njega si ni mi u razvijenim zemljama rijetko možemo priuštiti u dovoljnim količinama.

Osim u Hrvatskoj, Messenger Lite je od jučer je dostupan i u svim europskim zemljama (osim onih gdje se govori engleski). Može se preuzeti ovdje za Android, a za iOS još nije dostupan.

Facebook Messenger Lite

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.