Zamislite situaciju gdje nabavljate novi telefon, a stari odlučite pokloniti ili prodati. Brisanje podataka s vašeg Androida možda se čini jednostavnim – sve što trebate je vratiti uređaj na tvorničke postavke i to je to, zar ne? Pa, stvari su malo kompliciranije od toga i ne – na klasični način nećete ‘eliminirati’ tragove vašeg korištenja – čak ni vraćanjem na tvorničke postavke.

Sustav brisanja na svim modernim medijima, uključujući memoriju ugrađenu na vaš Android uređaj, nije tako jednostavan. Kada izbrišete podatke, uređaj ih ne briše fizički već ih čini nevidljivima. Oni će biti prebrisani tek onda kada se odlučite nešto novo instalirati: prostor kojeg su zauzimali stari podaci bit će iskorišten za spremanje novih. Razlog zbog kojeg se ovo događa je ograničenost danas raspoložive tehnologije. Svaki tvrdi disk, SSD i flash memorija funkcionira na ovaj način te time smanjuje broj sveukupnih pisanja i brisanja koji su, pogodili ste, ograničeni.

Uglavnom, to znači da svi podaci koje danas pobrišete s kartice i uređaja zapravo ostaju tamo i moguće ih je vratiti nazad. Ono što možete napraviti kako bi potencijalnog lopova obeshrabrili ako počne kopati po vašem uređaju je zaštititi podatke enkripcijom. Sve što trebate učiniti je ući u sigurnosne postavke i uključiti ju (ta se mogućnost različito zove na različitim uređajima ali svugdje ćete ju naći u aplikaciji Postavke pod stavkom Sigurnost). Vaši podaci bit će izmijenjeni na taj način da će ih samo vaš uređaj moći prepoznati – što znači da ako ih netko odluči vratiti, neće ih moći pročitati ni ako se fizički dočepa vašeg uređaja (primjerice, krađom).

Druga metoda kojom možete sačuvati vaše tajne je malo kompliciranija i zahtjeva određenu dozu snalažljivosti. Naime, kao što smo već spomenuli, podaci se kada ih izbrišete – ne brišu. Ono što možete napraviti je nakon brisanja podataka mobitel napuniti novim aplikacijama, slikama i drugim vrstama ‘bezopasnih’ podataka koji će fizički prebrisati prijašnje podatke. (Kad napunite cijelu memoriju, slobodno ih izbrišite.) Na taj način, novi korisnik smartfona neće iskopati ništa korisno ako odluči restaurirati podatke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.