Postoji puno mogućnosti prilagođavanja prikaza na Android uređajima. To se ne odnosi samo na sadržaj i grafički izgled ekrana nego i na veličinu i vrstu slova. Ova promjena može biti jako korisna ako vam postojeći izgled i veličina ne pružaju dovoljnu čitljivost ili želite prikazati više sadržaja. Promjene će se odraziti na prikaz sadržaja na ekranu, u postavkama, obavijestima i slično.

Ove promjene u pravilu neće utjecati na prikaz sadržaja unutar pojedinih programa. No kod većine programa koji pokazuju tekst moguće je promijeniti veličinu prikaza “štipanjem”. Postavite dva prsta na ekran i pokušajte veličinu prikaza mijenjati njihovim približavanjem ili razmicanjem.

Odmah valja napomenuti da postupak nije isti na svim Android uređajima. Većina uređaja ovo izvorno omogućuje. No neki uređaji će zahtijevati instalaciju dodatnog programa. Ove razlike nastaju zbog toga što izvorni oblika Androida (na Google telefonima) izvorno ne podržava ovu mogućnost.

Krenimo od najjednostavnijeg. Na velikom broju uređaja ova je mogućnost dostupna kroz postavke telefona. Među postavkama koje određuju prikaz potražite stavku Font. Nakon što ju pozovete možete odrediti izgled slova (Font style). U pravilu će vam biti ponuđeno nekoliko vrsta slova. Ako ovdje ne nalazite ništa privlačno možete instalirati dodatne vrste slova. Pozovite program Play store (Trgovina Play) i u polje za pretraživanje upišite pojam Fonts. Pojavit će se popis paketa sa slovima a ponuda je ogromna (do paketa s 500 vrsta slova). Nakon što ste instalirali skup vratite se u podešavanje i željena slova.

Pored izbora izgleda, postavka Font nudi vam i mogućnost promjene veličine (Font size). No kako odabir vrste slova također utječe na veličinu, mudro je prvo odabrati izgled, pa tek potom veličinu. U većini slučajeva ponuđeno je nekoliko unaprijed zadanih veličina. Pri tome treba znati da će krajnje vrijednosti (najmanje i najveće) vjerojatno otežati rad. Zbog toga iskušajte postupnu promjenu sve dok ne nađete odgovarajuće rješenje.

Ako vaš uređaj nema postavke za promjenu slova trebat će vam dodatni program. Potražite program putem Play store jer će vas ona obavijestiti radi li taj program na vašem uređaju. Pri tome provjerite traži li taj program root. Ako je odgovor potvrdan, potražite drugi program (osim ako već imate root prava). Promjena slova sigurno nije razlog da radite zahvat u sistemu koji će vam donijeti moguće probleme. Ne nađete li odgovarajući program problem je uvijek moguće riješiti instalacijom launcher programa (npr. Go Launcher) koji će vam pored ostalog omogućiti i promjenu slova.

Bonus informacija: Na Samsung telefonima u programu za rad sa SMS porukama veličinu prikaza mijenjate tipkama za glasnoću u trenutku kad je poruka prikazana na ekranu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.